Παρεμβάσεις

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας “Μένουμε Ευρώπη” σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν

Οι εξελίξεις ήρθαν με ορμή και ένταση που ίσως να ξάφνιασαν πολλούς. Φαίνεται πως πάμε τελικά για κοινό ανακοινωθέν, τέτοιο που να κλειδώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης. Αυτή φαίνεται πως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη εδώ και καιρό, κάτι που στην πορεία μεταβλήθηκε σε πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς  ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται αποδυναμωμένος  στο εσωτερικό της χώρας του και στην Κύπρο εισήλθαμε βαθιά  στην οικονομική κρίση.

Ο ψηλός πήχης που είχε βάλει ο Πρόεδρος θα μπορούσε να έχει και μια θετική συνέπεια: τον «εξαναγκασμό» των «σκληρών συνεταίρων» της κυβέρνησης να παραμείνουν μαζί του τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Η μέχρι χθες αναποφασιστικότητα του Προέδρου τράβηξε αρκετά, σε σημείο μάλιστα που έδινε και δικαιολογημένα αφορμή στο ΑΚΕΛ να κάνει κριτική σε σχέση με τη διαφαινομένη εγκατάλειψη από πλευράς κ. Αναστασιάδη των συμφωνιών που είχαν καταφέρει οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ.

Τελικά φαίνεται πως η ομοφωνούσα διεθνής κοινότητα, με πρώτο βιολί τους Αμερικάνους, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το προσχέδιο του οποίο έχει ήδη διαρρεύσει.

Κρίνουμε ως μεγάλη επιτυχία την ολοκλήρωση αυτής της πρώιμης φάσης της νέας διαδικασίας, έστω και αν γνωρίζουμε πως τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα προχωρήσουμε σε τελική λύση. Το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί ένα σκαλί για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες για αυτό είμαστε αισιόδοξοι πως θα προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση νέου σχεδίου λύσης. Αυτό το χρειάζονται οι πολίτες της Κύπρου, το χρειάζεται η γειτονιά μας, το χρειάζονται όλοι οι διεθνείς θεσμοί στους οποίους ανήκουμε.

Δυστυχώς όμως η διαδικασία που ούτε καν άρχισε επίσημα, βρήκε ήδη τα πρώτα εμπόδια: ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, πριν καν να σφραγιστεί το χαρτί του κοινού ανακοινωθέντος, απείλησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Κρίνουμε αυτό το ενδεχόμενο ως εξόχως αρνητικό, αν όχι, ξεκάθαρα ανέντιμο εκβιασμό. Το κοινό ανακοινωθέν όπως έχει διαρρεύσει δεν δίνει το δικαίωμα ούτε στον κ. Παπαδόπουλο, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο να κάνει κριτική: ο Πρόεδρος έκανε ακριβώς εκείνο που είχε υποσχεθεί, ενώ βασίστηκε στα όσα είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοι του. Η συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την πετυχημένη συμπερίληψη δυνατών στοιχείων για μια λειτουργική ομοσπονδία στο ανακοινωθέν, τον ενδιαφέρει περισσότερο η διαιώνιση του βολικού αδιεξόδου πάνω στο οποίο κάποιοι πολιτικοί έκτισαν τις καριέρες τους.

Σημειώνουμε τέλος τους χαμηλούς τόνους που κράτησε το ΑΚΕΛ.   Μπορεί κανείς  βάσιμα να ερμηνεύσει τη στάση αυτή ως ένα πράσινο φως, ως υποστήριξη. Η συμπόρευση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν και όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο της λύσης, είναι απαραίτητη αλλά και ικανή προϋπόθεση για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας “Μένουμε Ευρώπη” σχετικά με τη στοχοποίηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργιάδη

ImageΗ διαδικτυακή στοχοποίηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργιάδη (με έμμεση προτροπή σε προπηλακισμό), λόγω των απόψεών του, προσβάλλει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Ενώ η διαφωνία, η έντονη κριτική και ο διάλογος αποτελούν το οξυγόνο της δημοκρατίας, ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση της διαφορετικής άποψης συνιστούν δηλητήριο.

Ως «Μένουμε Ευρώπη» καταδικάζουμε κάθε απόπειρα στοχοποίησης προσώπου για τις πολιτικές του απόψεις.

Καλούμε τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς να κάνουν το ίδιο (καθώς ακριβώς η στοχοποίηση αυτή γίνεται στο όνομα των αριστερών πολιτικών αξιών), όπως επίσης και τους αρθρογράφους που άσκησαν κριτική στο επίμαχο κείμενο του Δημήτρη Γεωργιάδη.

Σημειώνουμε ότι τα μέλη της Πρωτοβουλίας υιοθέτησαν ατομικά διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το κείμενο (αρκετά μάλιστα το έκαναν εγγράφως) αλλά όλα συμφωνούν για το απαράδεκτο της στοχοποίησης και την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 17/09/13

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη από την Πρωτοβουλία “Μένουμε Ευρώπη”

 Κύριε Πρόεδρε,

Έχετε κάποιο πολιτικό πλάνο ή οδεύετε στα τυφλά με μόνο οδηγό τις χειρότερες συνήθειες του παρελθόντος; Θέλετε να μείνετε στην Ιστορία ως μια υποσημείωση, ως ένας Πρόεδρος που ανέλαβε καθήκοντα σε μια χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και απλά ολοκλήρωσε αδιάφορα το αρχινισμένο έργο, ή ένας Πρόεδρος που τολμηρά έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα;  Ποιο είναι το νόημα μιας πλοήγησης με «αυτόματο πιλότο» από τη στιγμή που τα καύσιμά μας δεν επαρκούν για να φτάσουμε σε ασφαλή προορισμό;

Δεν υπάρχει περιθώριο για να  χρονοτριβείτε ως περιφερόμενο εικόνισμα σε εκκλησίες, μνημόσυνα, στρατιωτικά αγήματα, γκαλά με τη Βανδή στο Προεδρικό.

Μόνο μία ανάληψη Πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μπορεί να ανατρέψει τα δραματικά για τα χώρα μας δεδομένα. Μια διευθέτηση του Κυπριακού θα βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές και τη θέση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο. Το σχέδιο που θα συμφωνήσετε με την άλλη πλευρά θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Με αυτό ως δεδομένο,  γιατί έχετε δώσει «γη και ύδωρ»  στις συντηρητικότερες δυνάμεις της κοινωνίας, την Εκκλησία και το ΔΗΚΟ;  Κατανοητοί οι προεκλογικοί τακτικισμοί, αλλά σε περίπτωση που δεν αλλάξετε πορεία, θα καταποντιστούμε όλοι, και πρώτοι εσείς προσωπικά και το κόμμα σας, με το σύνολο των κομμάτων και των πολιτών να σας καθιστά υπεύθυνους.

Με ποιο λογική βάζετε ενέχυρο την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων μας, παραδίδοντας το Υπουργείο Παιδείας, και γενικότερα την ιδεολογική/πολιτιστική πολιτική, στους φορείς του τρίπτυχου «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»; Αντί της εισαγωγής επιστημονικά σύγχρονων παιδαγωγικών στο πνεύμα των θετικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει, παρατηρείται μια έντονη στροφή προς τον σκοταδισμό και την αντίδραση. Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία; Εξομολογητήρια στα σχολεία και προσκύνημα ιερών λειψάνων; Προσχηματική ελληνολατρία με αναλφάβητα παιδιά; Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την εθελοδουλία  που επιδεικνύει σε κάθε ποιμαντικό νεύμα του Αρχιεπισκόπου, έχει γίνει ο περίγελος της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κάθε στοιχειωδώς μορφωμένου ανθρώπου. Επιβάλλεται να προχωρήσετε άμεσα σε μια αλλαγή προσώπων και πολιτικής.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε δυο εναλλακτικές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην πρώτη, με τα βαρίδια του ΔΗΚΟ και της Εκκλησίας, με τη συνέχιση των πολιτικών που ακολουθείτε, θα τελειώσετε τη θητεία σας ως ένας «μεταοθωμανικός κοτζαμπάσης», διαπλεκόμενος όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος, άτολμος όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας, χειρότερος και πιο μοιραίος από τους δυο προκατόχους σας,  γιατί ακριβώς εσείς μπορείτε να πράξετε διαφορετικά. Στη δεύτερη, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και με προοδευτικές ομάδες πολιτών, θα προχωρήσετε στην επίλυση του Κυπριακού, θα γίνετε ο Ευρωπαίος ηγέτης που θα θέλατε να είστε, και η Ιστορία θα σας γράψει με χρυσά γράμματα, ως  αυτόν που γύρισε σελίδα και έβαλε την Κύπρο στη νέα εποχή. Στην πρώτη περίπτωση θα έχετε εφήμερες κολακείες από ανθρώπους που στην πρώτη ευκαιρία θα σας έφτυναν (όπως το έκαναν στο παρελθόν), στη δεύτερη την υποστήριξη των πιο δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας και την ευγνωμοσύνη των μελλοντικών γενεών.

Ξυπνήστε! Αυτή είναι η ώρα γιατί δεν υπάρχει άλλη ώρα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 01/04/13

Η Εκκλησία της Κύπρου ποτέ δεν ξεπέρασε την απώλεια του εθναρχικού της ρόλου μετά το τέλος της μακαριακής περιόδου και την εμπέδωση της δημοκρατίας στο νησί. Από την άλλη μεριά, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έμπαιναν συχνά στο «ίδιο κάδρο» μαζί με την Εκκλησία για να κάνουν χρήση του εναπομείναντος κύρους και της πνευματικής εξουσίας που διατηρούσε στους πιστούς. Αυτά, σε συνδυασμό με τις συντηρητικές ιδέες της πλειονότητας των Ελληνοκυπρίων, με μια κοινωνία όπου πίσω από τις αβαθείς δημοκρατικές δομές επιβιώνουν προνεοτερικά κοινοτιστικά πρότυπα, συνιστούν έναν συνεχή κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία.

Στις συνθήκες κρίσης που ζούμε (και που θα ενταθούν κατακόρυφα στην αμέσως επόμενη περίοδο), ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιχειρεί να «πλασαριστεί» ως ο μόνος σταθερός θεσμός (πολιτικός, οικονομικός και πνευματικός) σε μια εποχή κατακλυσμιαίων αλλαγών. Με την εθνική αναδίπλωση που θα συνεπαγόταν, μια πιθανή έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε. θα του «έλυνε τα χέρια» και θα τον καθιστούσε αδιαφιλονίκητο ηγέτη στο εσωτερικό.

Η Πρωτοβουλία για την Παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε και το ευρώ παρακολουθεί με ανησυχία τις ολοένα και μεγαλύτερες «ελευθερίες» που παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος στις παρεμβάσεις του με πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο. Συγχρόνως, παρατηρεί με αυξανόμενη δυσφορία την παροιμιώδη αποδοχή εκ μέρους των πολιτικών ελίτ του νέο-εθναρχικού ρόλου της Εκκλησίας. Έναν ρόλο πολύ πέρα από την ευπρόσδεκτη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αναγκαία στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Καλούμε όλους, πολιτικούς, ΜΜΕ, πολίτες να τηρούν υπεύθυνη στάση. Να μην αφήσουν, υπό το κράτος του φόβου, να γιγαντωθεί το ρεύμα αντιδυτικισμού που έχει δημιουργηθεί. Να μην επιτρέψουν να χαθεί η πυξίδα μας για έξοδο από την κρίση. Το δημοκρατικό πολίτευμα και η πρόσδεσή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 24/04/13

Ακόμη κι αν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αδυνατίζουν οι οικονομικοί λόγοι για την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ, οι πολιτικοί λόγοι είναι ισχυρότεροι παρά ποτέ. Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία, αν λύσουμε το Κυπριακό και εκμεταλλευτούμε με ασφάλεια τους φυσικούς μας πόρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η Κύπρος θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος» με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 23/04/13

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, και αν το Eurogroup αποδεχτεί την πρόταση της κυπριακής πλευράς, φαίνεται να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο της άμεσης κατάρρευσης.

Ας μην επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τον ανέξοδο πατριωτισμό να πάρουν κεφάλι.

Τίποτα όμως δεν έχει κερδηθεί οριστικά. Ο επόμενος καιρός θα είναι δύσκολος και επικίνδυνος, ξεκινώντας από την Τρίτη. Το γενικό βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί, άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Η εποχή της (όποιας και για όσους) αμεριμνησίας έχει τελειώσει. Θα χρειαστεί να στηρίξουμε δομές αλληλοβοήθειας. Να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον ορθολογισμό σε κάθε πολιτική συζήτηση, σε όλα τα περιβάλλοντα που κινούμαστε (πάντα αναστοχαζόμενοι και με συνεχή ενημέρωση και μελέτη).

Στις μελλοντικές προκλήσεις σχετικά με την οικονομία, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αλλά και τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει η φωνή μας να μπορεί να ακουστεί.

Καλή δύναμη!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 21/03/13

Αγαπητοί συμπολίτες,

Τη στιγμή αυτή η κατάσταση είναι ρευστή. Ελπίζουμε ότι το πολιτικό μας προσωπικό θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι η ΕΕ θα επιδείξει πνεύμα αλληλεγγύης. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι δεδομένο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν μέχρι την Τρίτη το πρωί δεν έχουμε φτάσει σε μια συμφωνημένη λύση, η άτακτη χρεοκοπία θα είναι γεγονός. Κάτι που, απίστευτα σύντομα, θα σημαίνει έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ και, το κυριότερο, κοινωνικό χάος.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αμέτοχοι. Ό,τι κι αν συμβεί, όση κι αν είναι η δύναμή μας, έχουμε την ιστορική ευθύνη να πάρουμε θέση και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί.

Σας καλούμε να είστε έτοιμοι για να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση υπέρ της παραμονής της Κύπρου στην ΕΕ και στο ευρώ. Ο χρόνος της εκδήλωσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και θα γίνει όποτε κριθεί καταλληλότερο. Ζητούμε την ενεργή συμμετοχή σας στην πρωτοβουλία αυτή.

Καλή δύναμη σε όλους μας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 19/03/13

Η Κύπρος διέρχεται κρίσιμες ώρες. Οι άνθρωποι στο δρόμο, στα μαγαζιά, στις υπηρεσίες ανησυχούν για την έκβαση της κατάστασης. Όσοι έχουν κάποια χρήματα στις τράπεζες πηγαίνουν στα αυτόματα μηχανήματα για να πραγματοποιήσουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ανάληψη.

Στις συζητήσεις που γίνονται κυριαρχούν δυο γραμμές:

Σύμφωνα με την πρώτη, θα πρέπει να δεχτούμε τους όρους της Τρόικας, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν ύστερα από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα, με τη δεύτερη, προέχει η εθνική αξιοπρέπεια και να πρέπει να αρνηθούμε τη βοήθεια. Η λύση μπορεί να έρθει  είτε από τη «σύμμαχο» Ρωσία, είτε από την ίδια την Τρόικα όταν αντιληφθεί το μέγεθος του συστημικού κινδύνου που προκαλεί η οικονομική πολιτική της.

Στον δημόσιο λόγο, την πρώτη γραμμή την υπερασπίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάποια μέλη της κυβέρνησης και του ΔΗ.ΣΥ.

Αντίθετα, τη δεύτερη γραμμή, την υπερασπίζονται, με αποχρώσεις, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, η πλειονότητα των opinion leaders, η ακροδεξιά και η ακροαριστερά. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για σήμερα έξω από τη Βουλή αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση αυτού του ετερόκλητου συνασπισμού δυνάμεων.

Αυτό που ενώνει τις δυνάμεις που ζητούν την καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι η βαθιά ριζωμένη τους καχυποψία και απόρριψη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Η κάθε μία από αυτές τις δυνάμεις, πιστεύει, για τους δικούς της λόγους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ.

Το αδιανόητο είναι πως, για την επιτυχία των σκοπών τους, φαίνεται ότι δεν θα διστάσουν να σπρώξουν τις τράπεζες και στη συνέχεια το κράτος στην χρεοκοπία. Κανείς από τους υποστηρικτές της καταψήφισης του νομοσχεδίου δεν περιγράφει τα επακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης σε μια χώρα που εισάγει σχεδόν τα πάντα, του σιταριού και του πετρελαίου μη εξαιρουμένων. Κανείς δεν περιγράφει τι θα συμβεί όταν θα σταματήσει η κάλυψη της ρευστότητας των τραπεζών  από τους δανειστές μας, με τα ΑΤΜ κλειστά και τις πιστωτικές κάρτες να μη λειτουργούν.

Εμείς δεν πρόκειται να βγούμε στο δρόμο, ούτε να δημιουργήσουμε εμφυλιοπολεμικό κλίμα κατατάσσοντας τους πολιτικούς και τους πολίτες σε «πατριώτες» και «προδότες». Επιθυμούμε όμως να ακουστεί και η φωνή μας.

Γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που υπογραφτεί η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, δίχως βέβαιη κατάληξη. Επιλέγουμε όμως αυτή την κατεύθυνση ως την ικανή να μας κρατήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ως τη μόνη προϋπόθεση για μελλοντική ανάκαμψη.  Από τη στιγμή μάλιστα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι μικροκαταθέτες, η περαιτέρω διαπραγμάτευση ενέχει περισσότερο ρίσκο παρά πιθανά οφέλη.

Με την άτακτη χρεοκοπία αυτά που θα χάσει η πλειονότητα των ανθρώπων που διαμένουν στην Κύπρο είναι ασύγκριτα περισσότερα από αυτά που θα χαθούν εντός μηχανισμού στήριξης.

Ζητούμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Κυπρίων πολιτών να υπερψηφίσουν το σημερινό νομοσχέδιο! Να υπερψηφίσουν την ευρύτερη δυνατή  συνεννόηση και όχι το χάος! 

Σχολιάστε