Μετά την πρώτη εκδήλωση

IMG_2515

Μέσα στην παραλυτική αβεβαιότητα, η χτεσινή πρώτη εκδήλωση με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας είχε για εμάς διπλή σημασία:

• Να ακούσουμε και να ρωτήσουμε από κοντά ένα κορυφαίο οικονομικό αναλυτή για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Με την ομιλία του ο Γιώργος Προκοπάκης έδωσε μια πλήρη ιστορική περιγραφή και ερμηνεία της κυπριακής κρίσης. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα αίτια, τις παραλείψεις και τις ευθύνες. Βαθιά πολιτικός και συγχρόνως στηριζόμενος σε δεδομένα της «πραγματικής πραγματικότητας» (όπως χαρακτηριστικά είπε), με στάση βαθιά πολιτική, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει τώρα από την κυβέρνηση και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. «Φύσει αισιόδοξος» παρουσίασε μια προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής στις αγορές σε μια πενταετία, πάντα με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος δεν θα αυτοκτονήσει.

• Να δούμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον (ίσως ανάγκη) ενός μέρους του κόσμου για μια πολιτική Πρωτοβουλία στη δική μας κατεύθυνση, όπως αυτή περιγράφεται αδρά στο κείμενο των βασικών μας θέσεων. Η προσέλευση και η συμμετοχή του κοινού στη χτεσινή εκδήλωση μας έστειλε το μήνυμα ότι αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε έπρεπε να γίνει. Είδαμε παλιούς φίλους με τους οποίους κάποιοι από εμάς έχουμε δώσει στο παρελθόν κοινούς πολιτικούς αγώνες. Συναντήσαμε όμως και πολλά καινούργια πρόσωπα κάθε ηλικίας που έδειξαν να παρακολουθούν τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μάς γεμίζουν αυτοπεποίθηση, μας δίνουν θάρρος για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μας βεβαιώνουν ότι αξίζει τον κόπο. 

Η Πρωτοβουλία επιθυμεί να ευχαριστήσει:

τον Γ. Προκοπάκη για την εδώ παρουσία του και την αστείρευτη ενεργητικότητά (που δεν καταφέραμε να κάμψουμε παρά το απαιτητικό πρόγραμμα με παρουσία, πέρα από την ομιλία, σε τρία τηλεοπτικά κανάλια, ένα ραδιόφωνο και δύο συνεντεύξεις-ποταμούς σε εφημερίδες).

Το ΚΕΒΕ και τη Μονάδα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ειδικότερα, τον Μάνθο Μαυρομμάτη για την υποστήριξή του σε κάθε επίπεδο και τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη για τη διαφωτιστική σύντομη παρέμβασή του σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητες της κυπριακής οικονομικής πολιτικής.

Όλους τους φίλους που στηρίζουν την Πρωτοβουλία δίχως να συμμετέχουν στην προσωρινή ομάδα συντονισμού. Ειδικότερα την Αλεξία Νησσιφόρου για το σχεδιασμό του σήματός μας και τον Μιχάλη Ερωτοκρίτου για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε όλους εσάς για την παρουσία σας, τις ερωτήσεις σας, την κριτική σας.

DSC_0586

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανεβούν στο διαδίκτυο όλες οι ομιλίες, οι παρεμβάσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, όπως επίσης και οι εμφανίσεις του Γ. Προκοπάκη στην τηλεόραση.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο τόπος για την επόμενη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας με βασικό ομιλητή τον Νίκο Μπίστη, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, μέλος σήμερα του πολιτικού γραφείου της ΔΗΜΑΡ, με εκτενή αρθρογραφία και ενδιαφέρον για τα εδώ αδιέξοδα. Εισαγωγική παρέμβαση θα κάνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Καλή δύναμη, καθώς κάθε μέρα είναι ένας αγώνας.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s