Ο αντιευρωπαϊσμός ως αποτέλεσμα προπαγάνδας

Δεξιοί και αριστεροί λαϊκιστές πολιτικοί, τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες καλλιεργούν συστηματικά την εικόνα μιας Ε.Ε. ως αποκλειστικά υπεύθυνης για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας.

Για τις πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν έως εδώ, ο αναδυόμενος αντιευρωπαϊσμός αποτελεί τον ιδανικό ιδεολογικό μηχανισμό συγκάλυψης του δικού τους ρόλου.

Το γεγονός  ότι οι πολίτες στρέφονται στην αναζήτηση ενός εξωτερικού υπαίτιου για την κατάρρευση των προσδοκιών τους δεν αποτελεί «ενστικτώδη» αντίδραση αλλά αποτέλεσμα μιας εξόχως πολιτικής διαδικασίας με χαρακτηριστικά προπαγάνδας.

Η «φιλοτέχνηση» μια εικόνας της Ε.Ε ως δήμιου, της τρόικας ως «γκαουλάιτερ», της Γερμανίας ως» Δ’ Ράιχ» και της καγκελαρίου του ως «Χίτλερ», πέρα από το λαζοπούλειο κιτς και το απύθμενο έλλειμμα ιστορικής γνώσης που φανερώνει, νομιμοποιεί τους νοσταλγούς των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τους ακροδεξιούς και ακροαριστερούς εχθρούς της δημοκρατίας. 

Η πολιτική  υποκρισία περισσεύει ιδίως από εκείνους που ποτέ δεν πίστεψαν στην προσπάθεια της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι κατά τις δηλώσεις τους «πιο Ευρωπαίοι από τους Ευρωπαίους»  παριστάνουν τους βαθιά ευρωπαϊστές και πενθούν για το «όραμα του Μονέ», για μια «Ευρώπη που δεν αξίζει πλέον να φέρει αυτό το όνομα».

Εμείς όμως δεν ξεχνούμε ότι είναι ακριβώς οι ίδιοι που στο παρελθόν αντιμετώπιζαν με καχυποψία και εχθρότητα τον ευρωπαϊκό παράγοντα ως έναν μηχανισμό της «Νέας Τάξης πραγμάτων», από το ΑΚΕΛ έως την Εκκλησία και τους συντηρητικούς διανοουμένους.

Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης  μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια ιστορία έντονων εθνικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών. Δεν είναι η πρώτη φορά που το εγχείρημα κινδυνεύει. Το μέλλον είναι ανοιχτό και άγνωστο. Η Κύπρος, με τις όποιες δυνάμεις, συμμαχίες και δυνατότητες έχει, πρέπει να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, ενεργά και εποικοδομητικά, μέσα από τη θέση της στην Ε.Ε.

Η λύση είναι να φύγουμε με ένα άλμα προς τα μπρος, με προοδευτικές πολιτικές για έξοδο από την κρίση. Η επιστροφή στο έθνος – κράτος, στη λίρα, θα διαφέρει πολύ από τις υποσχέσεις των εθνολαϊκιστών για μια επάνοδο σε προηγούμενες εποχές: θα είναι η προσγείωση σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, με ένα νόμισμα σε συνεχή υποτίμηση, χωρίς συμμάχους, σε ένα ρευστό και δυνάμει απειλητικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

(Παρέμβαση Πρωτοβουλίας, 15/04/13)

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε