Μέσα ή έξω και γιατί

Της Κατερίνας Στεφάνου

images

Την 21η Απριλίου του 1967 τη θυμάμαι πολύ καλά. Που μπήκε η αστυνομία στο σπίτι και συνέλαβε τη θεία μου χαράματα. Η γιαγιά μου προσπαθούσε να κλείσει την πόρτα να μην βλέπω και τρομάξω. Δεν υπήρξε βία, οι άνθρωποι ήταν μάλλον αμήχανοι και ευγενικοί. Περίμεναν τη θεία μου να μαζέψει μερικά πράγματα και να με φιλήσει. Δεν τρόμαξα, αυτό που συνέβαινε το αντιλήφθηκα σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια. Ο θείος μου είχε ήδη φύγει και είχε περάσει στην παρανομία. Την ίδια ώρα έπιαναν και τον πατέρα μου, κι ακόμη ένας θείος μου αναζητούσε ασφαλή χώρο για να κρυφτεί. Μέσα σε ένα πρωινό ο κόσμος που γνώριζα χωρίστηκε στους «έξω», στους «μέσα» και στους «παράνομους». Κι εγώ εκ των πραγμάτων πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε μια ιδιότυπη ιδιορρυθμία, αποτελώντας μέλος μιας περιθωριακής ομάδας, της μόνης που αντιλαμβανόταν τι συνέβαινε κατά την επταετία στην Ελλάδα.

Όταν πριν από το ’80 η Ελλάδα διαπραγματευόταν την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, ρώτησα τον πατέρα μου αν αυτό είναι καλό ή κακό. Αυτό που θυμάμαι στα σίγουρα από την πολυεπίπεδη ανάλυσή του ήταν ότι μέσα στην Ευρώπη οι δικτατορίες δεν έχουν θέση. Αργότερα στις διαδηλώσεις ήμουν από αυτούς που αντέτασσαν το σύνθημα «εμπρός για την Ευρώπη των εργαζομένων» στο αντίπαλο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Η Κύπρος επένδυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη σιγουριά ότι θα έχει έναν μόνιμο και ισχυρό σύμμαχο απέναντι στις επιβουλές της Τουρκίας. Και σωστά. Ένα μικρό κράτος που έχει προκαλέσει πολλές φορές την τύχη του με επισφαλείς συμμαχίες και ριψοκίνδυνες επιλογές, και έχει πληρώσει το τίμημα της αφροσύνης πρέπει κάποια στιγμή να μπορεί να διακρίνει πού βρίσκεται το μέλλον και η ασφάλειά του.

Τον τελευταίο μήνα οι ειδήσεις είναι γεμάτες από εκφράσεις του τύπου «στο στόχαστρο της τρόικας», «τα πλοκάμια του μνημονίου», «τα σαγόνια της Μέρκελ» και τα ανάλογα. Πολλοί βλέπουν στην ΕΕ τον δαίμονα που έχουν ανάγκη για να ετεροκαθοριστούν. Ίσως λησμονώντας ότι μια πιο ορθολογική διαχείριση των οικονομικών μας δεν θα μας έφερνε στην ανάγκη κανενός και ότι ο δανειστής δεν παραιτείται από την είσπραξη του ποσού που διέθεσε. Κλείνοντας πάλι τα μάτια στην πραγματικότητα και κατασκευάζοντας αναδρομικές αλήθειες ένα μέρος της Κύπρου επιλέγει μια νέα άρνηση. Και βλέπει ως διέξοδο την έξοδο από την Ευρώπη. Κάτι που δεν θα διέγραφε τα χρέη ούτε θα διόρθωνε τα λάθη, βέβαια.

Σε αυτά και άλλα έρχεται να απαντήσει η αυριανή συζήτηση της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη», με βασικό ομιλητή το στέλεχος της ελληνικής Ανανεωτικής Αριστεράς Νίκο Μπίστη στη Δημοσιογραφική Εστία στις 7 το βράδυ. Γιατί τα εύκολα «όχι» ακολουθούνται από πολλά αγκάθια.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης, 22/04/13)

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s