Σοβαρότης

editor_110001_thτου Γιώργου Κασκάνη

Όταν το ’74 χάσαμε τη μισή μας πατρίδα, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι το σοκ ήταν τόσο ισχυρό που θα αναδιαμόρφωνε συνολικά το σκηνικό. Θα τερμάτιζε τον αλληλοσπαραγμό, θα δημιουργούσε συνθήκες κάθαρσης, θα οδηγούσε σε μια πιο συλλογική διαχείριση των προβλημάτων. Αυτό που ακολούθησε συνιστούσε την απόλυτη διάψευση. Η κάθαρση δεν ήρθε ποτέ, τα χωριά συνέχισαν να χωρίζονται σε «εθνικόφρονα σωματεία» και «λαϊκές οργανώσεις», και η προσδοκία μιας συγκροτημένης αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων έμεινε όνειρο απατηλό. Σε ένα μόνο σημείο υπήρξε η απόλυτη σχεδόν ομοφωνία: για όσα συνέβησαν σε αυτόν τον τόπο, έφταιξε όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, εκτός από εμάς!

Πέρασαν τα χρόνια και θα ανέμενε κανείς ότι σε όλο αυτό το διάστημα, σε συνθήκες κάπως πιο ομαλές, θα γινόμασταν όλοι λίγο πιο ώριμοι, λίγο πιο σοβαροί, λίγο πιο υπεύθυνοι. Μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση. Ένα ακόμα μεγάλο σοκ που ταρακούνησε τα θεμέλια αυτού για το οποίο, αφελώς, ήμασταν περήφανοι. Του -δήθεν- σύγχρονού μας κράτους. Κι είπαμε, δεν είναι δυνατόν, τώρα όλοι θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και το μέγεθος των ευθυνών τους για το εκτρωματικό -όπως αποδείχθηκε- κατασκεύασμα που φτιάξαμε. Η δεύτερη πλάνη, είναι χειρότερη της πρώτης.

Με αφορμή την πολυδιαφημισμένη πλέον συζήτηση του μνημονίου στη Βουλή, διαπιστώνει κανείς ότι μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγκρότησή μας ως κράτος όχι μόνο δεν βελτιωθήκαμε, αλλά γίναμε χειρότεροι, αναπτύξαμε ακόμα περισσότερο τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις και αναδείξαμε ως υπέρτατη αξία το κομματικό και προσωπικό συμφέρον από το συμφέρον του τόπου. Το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση του οποίου κρατούσε για δύο χρόνια στα χέρια της την κρίση, η κυβέρνηση του οποίου κάλεσε την τρόικα και συμφώνησε μαζί της το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, θα ψηφίσει -λέει- εναντίον και θα καταθέσει πρόταση απεγκλωβισμού από την τρόικα. Τώρα!

Εκ των υστέρων και με τη βεβαιότητα ότι κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν το κόστος της υποχρεωτικής λύσης. Ο ΔΗΣΥ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης που έφερε ο Πρόεδρός του από το πρώτο Eurogroup, υποδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών αλλά αναζητεί τρόπους να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους στην υπόθεση της έγκρισης, φοβούμενος και αυτός το κόστος. Η ΕΔΕΚ μετρά τα κουκιά και ταλαντεύεται ανάμεσα στον «αντιμνημονιακό» και τον «μνημονιακό» της εαυτό, ευελπιστώντας ότι θα βγαίνει η σούμα χωρίς την ίδια, για να μπορεί να το παίξει ακόμα μία φορά «τζάμπα μάγκας». Καλά, το ΔΗΚΟ είναι από μόνο του μια αλλοπρόσαλλη ιστορία. Έχει κανείς ακόμα αμφιβολία για το πού πάμε; Όταν η σοβαρότης εκλείπει, ο κατήφορος δεν έχει καμία διέξοδο σωτηρίας…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης, 19/04/13)

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s