Σύντομος απολογισμός και ευχαριστίες για την εκδήλωση με Ν. Μπίστη

DSC_0822

Η ομιλία του Νίκου Μπίστη, σε συνδυασμό με την εισαγωγική παρέμβαση του Μιχάλη Παπαπέτρου ανέδειξαν τα κύρια θέματα που μας απασχολούν ως Πρωτοβουλία και μας έδωσαν την ευκαιρία να επεξεργαστούμε τις θέσεις μας.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν απαντήσεις σε δυο βασικά ερωτήματα:

Στο μικροεπίπεδο της ελληνοκυπριακής κοινωνίας, ο δρόμος των δομικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, της εξόδου εν γένει από την κρίση, περνάει (ή όχι) αναγκαστικά από την επίλυση του Κυπριακού;

Στο μακροεπίπεδο της Ε.Ε, υπάρχει ρεαλιστική προοπτική (πολιτικά και οικονομικά) παραγωγής λύσεων και αλλαγής της κατάστασης;

Με αυτά και άλλα ερωτήματα γυρίσαμε στα σπίτια μας, με αυτά θα σηκωθούμε και αύριο, πέρα από τη μέριμνα για τις καθημερινές μας πρακτικές ανάγκες.

Ως Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε:

•             τον Νίκο Μπίστη για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τη θετική του διάθεση να ακούει τους προβληματισμούς μας και να εξηγεί με σαφήνεια τις θέσεις του, τόσο στην ολιγομελή ομάδα μας, όσο και στο κοινό της εκδήλωσης αλλά και στο τηλεοπτικό, με τις δύο εμφανίσεις του σε ΡΙΚ και ΣΙΓΜΑ.

•             τον Μιχάλη Παπαπέτρου για τη συγκινητική ομιλία του που χτύπησε τον «κώδωνα του κινδύνου» (με την ελπίδα να μην αποδειχτεί πάλι οδυνηρά σωστός).

•             Την Αλεξία Νησιφόρου και τον Μιχάλη Ερωτοκρίτου για την πρόσκληση και την βιντεοσκόπηση αντίστοιχα.

Όλους εσάς που ήρθατε στην εκδήλωση. Η συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας δίνουν ευρύτερο νόημα σε αυτό που κάνουμε.

Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε την επόμενη εκδήλωσή μας. Μέχρι τότε, θα είμαστε καθημερινά εδώ με ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάσαμε και δικές μας παρεμβάσεις για συζήτηση.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ: http://tinyurl.com/cl3xpzx

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s