Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό τέλος του μεταπολεμικού κυπριακού πολιτικού συστήματος

DSC_0796Παρέμβαση της Ρένας Χόπλαρου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη», στην εκδήλωση με τίτλο «Πολιτικές επιλογές εξόδου από την κρίση» με βασικό ομιλητή τον Νίκο Μπίστη.

Η πολιτική ώρα είναι πολύ περασμένη για να μιλάμε με μισόλογα. Στην  Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» θέλουμε να είμαστε σαφείς  στην περιγραφή που κάνουμε των αιτιών της κρίσης και στο όραμα που έχουμε για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν έχουμε την πολυτέλεια για στρογγυλοποιήσεις του λόγου ή για επίδειξη αντίστασης σε «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα». Δεν ξεχνούμε ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον τέτοιες πολυτέλειες με καταστροφικές συνέπειες.

To μεταπολεμικό πολιτικό μας συστήματος δείχνει ανίκανο να  παράγει  λύσεις. Χαρακτηριστικά του όπως

  • Το πλαίσιο της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης
  • Ο χαμηλής έντασης και ποιότητας ιδεολογικός ανταγωνισμός
  • Ο διαμοιρασμός πόρων σε ευνοημένες και λιγότερο ευνοημένες μερίδες πολιτών στη βάση δικτύων διαπροσωπικών σχέσεων,  μέσω της εναλλαγής στην εξουσία των δύο μεγάλων κομμάτων, συν τη  «σφήνα» του ΔΗΚΟ

διατηρούνται ακόμα λόγω της δύναμης της αδράνειας.

Οι πολιτικές μας ελίτ αποδείχτηκαν στην πράξη ανίκανες να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, μια κρίση που έχει ξεκινήσει για πολλούς συμπολίτες μας εδώ και δύο χρόνια. Ο ιδιωτικός τομέας χτυπήθηκε περισσότερο από όλους από την κρίση.  Οι άνεργοι πληθαίνουν.  Είναι πια πιθανό να ζουν στο ίδιο σπίτι άνεργοι νέοι με τους άνεργους γονείς τους και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι δουλεύουν ακόμα ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας.  Δεν έχει κανένα νόημα να βάλουμε ομάδες πληθυσμού να ανταγωνίζονται η μια την άλλη. Αλλά έπρεπε «από χθες» οι πολιτικοί μας να μη χαϊδεύουν τα αυτιά των πιο ευνοημένων ομάδων αλλά να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη δίκαιη λιτότητα. Τα 2/3 της κοινωνίας πρέπει να κουβαλήσουν στην πλάτη του ς το 1/3 που δεν αντέχει.  Για αυτό χρειάζεται επιτέλους, έστω και την υστάτη, ένα περιορισμένο αλλά ισχυρό και ακέραιο κράτος που θα αναλάβει έναν σοβαρό ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο.

Στην Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», η πεποίθησή μας είναι ότι αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος των πολιτών αντιλαμβάνεται καθαρά την αποτυχία που περιγράψαμε. Αντίθετα, σημαντικοί παίχτες του υπάρχοντος συστήματος παράγουν πολιτικό λόγο και συμπεριφορές σαν  – με συγχωρείτε για την έκφραση-  να ζουν σε άλλο πλανήτη.

Πολλοί συμπολίτες μας αναζητούν να ακούσουν μια νέα προοπτική, έναν πειστικό  πολιτικό λόγο εξόδου από την κρίση. Ως τώρα, στην ανάγκη αυτή έρχεται να ακουμπήσει ο ισοπεδωτικός λόγος των «αγανακτισμένων», από το Μαρί μέχρι την αντιμνημονιακή αντιευρωπαϊκή ρητορική των ημερών μας.

Η κριτική στην εξουσία είναι ζωτικής σημασίας για την δημοκρατία. Πρέπει να ξέρουμε όμως από ποια πολιτική θέση αφορμεί αυτός που την αρθρώνει, προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει. Αυτά είναι θολά στοιχεία στον απολιτικό λόγο των αγανακτισμένων. Η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» απενοχοποιεί  τους πραγματικά υπεύθυνους, στιγματίζει το δημοκρατικό καθεστώς και νομιμοποιεί τα άκρα. Έτσι, ανοίγει το δρόμο σε οπισθοδρομικές και επικίνδυνες λύσεις όπως την αναζήτηση ενός εθνάρχη, ενός «Σωτήρα» με υπερεξουσίες. Η κρίση δεν θέλει «ηγέτη». Θέλει ηγεσία, θεσμούς και συντεταγμένες πολιτικές που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Εντός της Πρωτοβουλίας δεν έχουμε ολοκληρώσει την αρχική συζήτηση για το πού ακριβώς στεκόμαστε εμείς πολιτικά. Θα το κάνουμε σύντομα και θα καλέσουμε όσους ενδιαφέρονται να το κάνουμε μαζί. Κομμάτι αυτών των τριών εκδηλώσεων που οργανώνει η Πρωτοβουλία (με κύριους άξονες την Οικονομία, την Πολιτική και τον Πολιτισμό) είναι να επεξεργαστούμε εμείς οι ίδιοι την πολιτική μας ταυτότητα, να αναστοχαστούμε υπό το φως της παρούσας δραματικής συγκυρίας.

Αυτό όμως για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι χρειάζεται στοίχιση πίσω από πολιτικές, και όχι πίσω από συνθήματα και μούντζες. Χρειάζεται ιδεολογική επεξεργασία, ορθολογική πολιτική βασισμένη σε δεδομένα και συγκριτική μελέτη των εναλλακτικών  επιλογών, όχι ταύτιση με το υποτιθέμενο «λαϊκό αίσθημα». Πολιτική χωρίς ιδέες και διαχωριστικές γραμμές, έστω ρευστές, δεν είναι νοητή στη δημοκρατία.

Όμως,  για να υπάρχει σοβαρή κεντροαριστερά χρειάζεται σοβαρή κεντροδεξιά και αντίστροφα. Στην Κύπρο δεν έχουμε τίποτα από τα δύο. Τελείωσαν οι βόλτες των πολιτικών μας από γάμο σε μνημόσυνο για προσωπικές επαφές και χάρες. Είναι ώρα για διάβασμα, για εκπόνηση πολιτικών, για προώθηση μεταρρυθμίσεων, για στήριξη των φτωχών, των ανέργων, των αναξιοπαθούντων. Το ίδιο και περισσότερο πρέπει να ισχύει για την αντιπολίτευση. Δουλειά της, να παρακολουθεί και να ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Τέρμα τα αστεία με τα εναλλακτικά -κατόπιν εορτής-  σχέδια απεμπλοκής από το Μνημόνιο, τα προοριζόμενα για εσωτερική κατανάλωση.

Η θέση μας πρέπει να είναι εντός Ευρώπης, για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς. Στον σημερινό κόσμο καμιά χώρα, ευρωπαϊκού τουλάχιστον μεγέθους, δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Ακόμη και με τα τεράστια σημερινά της προβλήματα και αδιέξοδα, η ΕΕ συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και τολμηρά πολιτικά πειράματα που έγιναν ποτέ, μια -ιστορικά δικαιολογημένη- θαρραλέα προσπάθεια υπερνίκησης των εθνικών ανταγωνισμών και βελτίωσης των όρων ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, σε πρωτόγνωρες συνθήκες δημοκρατικών κατακτήσεων.

Ο J. Monnet, πρωτεργάτης και εμπνευστής της Ευρωπαϊκής Ιδέας είπε: «ότι οι κρίσεις είναι οι καταλύτες των σημαντικότερων ομοσπονδιών της ιστορίας». Αυτό που ουσιαστικά λέει ο Monnet είναι ότι στις κρίσεις κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος, ούτε καν η ισχυρή Γερμανία.  Ο δρόμος είναι προς περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη! Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ένα έτοιμο project προς κατανάλωση.  Πρέπει να χτιστεί. Χτίζεται και από εμάς. Να πώς η ουτοπία και ο απλός ρεαλισμός συγκλίνουν. Το αστείο είναι ότι σήμερα αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Ε.Ε είναι οι ίδιοι που δεν θα θελήσουν αν εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία για να χτιστεί η Ενωμένη Ευρώπη. Ξεχνούν ποια ήταν η ιδέα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν της Ε.Ε, ξεχνούν το πού θα ήμασταν σήμερα όσοι παλεύουμε για μια παιδαγωγική της ειρήνης χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. ξεχνούν πως τα πιεστικά προβλήματα τα δημιούργησε και ο διακυβερνητισμός, ξεχνούν τα δικά μας λάθη (τον αντιπαραγωγικό καταναλωτισμό και τις αδράνειες μας), ξεχνούν τέλος πως η εύθραυστη ουτοπία του  Spinelli και του Monnet χρειάζεται μια νέα, συνειδητοποιημένη και δυναμική γενιά, για να προχωρήσει την ομόσπονδη Ευρώπη ένα βήμα παραπέρα.

Δε θα βγούμε από την ΕΕ, δε θα πετάξουμε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να γίνουν κάποιοι εθνάρχες και προύχοντες  (με τα ευρώ που βγάλανε έξω) πάνω στα ερείπια της χώρας μας!

Αλλάζοντας την εκπαίδευσή μας, την οικονομία μας, αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές εξόδου από την κρίση, θα βγούμε από την μαύρη τρύπα στην οποία βρισκόμαστε.

Μόνη μας επιλογή, να τα καταφέρουμε!

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s