ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Image

Όσοι καταψηφίζετε να μας πείτε:

  • Πού θα βρείτε χρήματα για τις συντάξεις;
  • Πού θα βρείτε χρήματα για τους μισθούς;
  •  Πώς θα καλύψετε τις καταθέσεις;
  • Πόσο θα κοστίζουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα μετά την «ηρωϊκή» έξοδο από το ευρώ;

Ακούμε «επαναστατικούς» λόγους για την ακύρωση του μνημονίου, την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, τη μη πληρωμή του χρέους, το δημοψήφισμα ως αντιπρόταση. Η εθνικολαϊκιστική αυτή ρητορική δεν είναι συμβατή με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, συνιστά ευθεία σύγκρουση με την Ε.Ε και στρώνει το χαλί στους αμφβισβητίες της αστικής δημοκρατίας.

Οι πολιτικές δυνάμεις που καιροσκοπούν αναφερόμενες σε ανεφάρμοστα «Σχέδια Β» εμπαίζουν τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα. Οι απόψεις αυτές εκφράζουν την πιο βαθιά, άγρια, και συγχρόνως, καθεστωτική νοοτροπία της μεταπολεμικής Κύπρου. Αντανακλούν την ιδεολογία των άκρατων «κατακτήσεων» και των διαρκών “διεκδικήσεων”, χωρίς υποχρεώσεις και ευθύνες. Συνεχίζουν, με άλλη σημαία, την πολιτική του κρατικισμού, των θαλασσοδανείων, των ανεξέλεγκτων golden boys, του συνδικαλιστικού και οικονομικού παρασιτισμού που έφερε την Κύπρο στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε πολιτικά παιχνίδια ούτε επικίνδυνα πειράματα. Δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια. Ο δρόμος είναι ένας: αυτός του ορθολογισμού και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Η υιοθέτηση στρατηγικών στήριξης των πολυπληθών στρωμάτων που είναι τα πιο ευάλωτα κατά τη διαδικασία προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον. Η προώθηση δημιουργικών λύσεων απαραίτητων για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τόσο της οικονομίας όσο και της δημόσιας διοίκησης.

Η λύση είναι να φύγουμε με ένα άλμα προς τα μπρος, με δίκαιη λιτότητα, με προοδευτικές πολιτικές για έξοδο από την κρίση. Η επιστροφή στη λίρα θα διαφέρει πολύ από τις υποσχέσεις των εθνολαϊκιστών για μια επάνοδο σε προηγούμενες εποχές: θα είναι η προσγείωση σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, με ένα νόμισμα σε συνεχή υποτίμηση, χωρίς συμμάχους, σε ένα ρευστό και δυνάμει απειλητικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Μόνη μας επιλογή να τα καταφέρουμε!

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s