Η αλήθεια γιατρεύει έστω και αν πονά

ΦΩΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ
του      Κυριάκου Τζιαμπάζη

Τα αυτιά μας βουίζουν αυτές τις μέρες από αντιφατικές διατυπώσεις προτάσεων και σκέψεων. Διερωτάται κανείς, αν αυτοί που τις εκστομίζουν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του λάθους και τις αντίφασης. Αναφέρομαι στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κασουλίδη αναφορικά με το κυπριακό, όπου παροτρύνει την Τουρκία να επιστέψει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση του ελεύθερου εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου για την τ/κοινότητα. Αυτό από μόνο του είναι ένα βήμα, αλλά δυστυχώς συνοδεύεται από μια άρνηση των ελ/κυπρίων: δεν θέλουμε τώρα έναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών. Και τίθεται το ερώτημα: καλώς, αλλά χωρίς συνομιλίες πως θα γίνουν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις; Μα είναι σοβαρή πρόταση του επικεφαλής της διπλωματικής μας υπηρεσίας; Αμοιβαίες παραχωρήσεις εκατέρωθεν χωρίς δεσμεύσεις; Στη διεθνή πολιτική σκηνή, πρώτη φορά θα γίνει τέτοιο πράγμα. Και πως θα είναι αμοιβαίες οι υποχωρήσεις, αφού κάποιος πρέπει να ανακοινώσει πρώτος τις ενέργειές του; Θα μας παραχωρήσει πρώτη η Τουρκία το Βαρώσι και μετά εμείς θα πούμε το ΟΚ στην αφαίρεση του λιμανιού της Αμμοχώστου από την απαγόρευση προσέγγισης πλοίων ή αντίθετα; Αν επιμένει η Τουρκία να προχωρήσουμε πρώτοι εμείς θα το πράξει η κυβέρνηση Αναστασιάδη;
Βρισκόμαστε σ’ αυτή την αντίθεση, επειδή ο επικεφαλής της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας δηλώνει, ότι δεν επιθυμούμε να ξεκινήσουμε τώρα τις δικοινοτικές συνομιλίες, επειδή κάποιοι θα τις διασυνδέουν με τα οικονομικά προβλήματα της κοινότητας μας. Και τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε με το έτσι θέλω να αποσυνδέσουμε εμείς αυτά τα προβλήματα; Η διασύνδεση είναι εξωτερική σχέση και δεν έχει σχέση με την υποκειμενική μας θέληση. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει νομίζω να διευκρινιστεί: η εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Υποστηρίζουμε ότι δεν έχει σχέση με το κυπριακό. Και εγώ υποστηρίζω ότι δεν έχει σχέση, εφόσον εμφανίστηκε τα δυο τελευταία χρόνια. Έλα όμως που η Τουρκία έχει άλλη άποψη και είναι σε θέση να μας εμποδίσει από το να φέρουμε στην επιφάνεια τους υδρογονάνθρακες και να τους εκμεταλλευτούμε. Αν η Τουρκία που επιμένει ότι αυτός ο πλούτος θα πρέπει να μεριστεί μεταξύ των κοινοτήτων αντιδράσει με διάφορους στρατιωτικούς τρόπους, εμείς πως θα την αντιμετωπίσουμε; Θα εξέλθουν τα θωρηκτά, τα υποβρύχια, τα αεροπλανοφόρα μας να την εκδιώξουν; Αντιφατικές λοιπόν οι τοποθετήσεις μας.
Θεωρώ, ότι αυτό που θα έπρεπε να απαντήσουμε στην επιμονή της Τουρκίας για έναρξη συζητήσεων για το κυπριακό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. Και ο πρόεδρος το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να διορίσει τον διαπραγματευτή που θα επεξεργαστεί τη βάση της διεξαγωγής των συνομιλιών, δηλαδή τις τεχνικές πλευρές, τον οδικό χάρτη αν δεν θέλουμε να συνομιλούμε για άλλη μια πενταετία χωρίς αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί το πολιτικό έδαφος για τις άμεσες διαπραγματεύσεις. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαμε να θέσουμε το ζήτημα των αμοιβαίων υποχωρήσεων σε ορισμένα ζητήματα, όπως είναι η παραχώρηση του Βαρωσιού και το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της πόλης κάτω από τη διεύθυνση των δυο Δημάρχων και όχι του ΟΗΕ, για να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες και ανάμεσα στον κυπριακό λαό στο σύνολο του σαν ένα παράδειγμα άμεσης συνεννόησης.
Η διαφάνεια είναι κάτι που θα αφαιρέσει από τις αντιομοσπονδιακές δυνάμεις το οπλοστάσιο των ψευδολογιών που θα διαδίδουν σε περίπτωση που δεν λέγεται η αλήθεια στο λαό. Είναι αλήθεια, ότι η αλήθεια πονά, αλλά και γιατρεύει γιατί είναι αποκαλυπτική.

ΠΟΛΙΤΗΣ 14/3/2013.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s