Χαιρετισμός Ρένας Χόπλαρου εκ μέρους του «Μένουμε Ευρώπη» στο συνέδριο της «Δράσης»

DSC06374Η πολιτική μοναξιά δεν ήταν ποτέ στόχος μας, όμως πολλά μέλη της Πρωτοβουλίας που σήμερα εκπροσωπώ εδώ, την έχουν βιώσει επανειλημμένα. Μπορεί για τον Σαίξπηρ οι ανήκοντες στη μειοψηφία να λογίζονται ως οι “happy few”, εμείς όμως δεν μπορούμε πια να παρακολουθούμε αμέτοχοι τις επικρατούσες πολιτικές δυνάμεις να είναι κατώτερες των δραματικών περιστάσεων και, σε διαζύγιο από την κοινή λογική, να βάζουν σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. 

Αυτό που ίσως δεν μπορείτε να φανταστείτε είναι το πόσο σημαντικός είναι για εμάς στην Κύπρο ο αγώνας που εσείς κάνετε εδώ. Τα κείμενα που γράφετε, ο κριτικός λόγος που αναπτύσσετε, οι πολιτικές προτάσεις που κατατέθετε, η παρουσία σας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας (ήδη με συγκεκριμένο στίγμα και σύντομα ελπίζουμε ακόμη πιο επιδραστική), είναι για την Πρωτοβουλία μας πολύ σημαντικά ως συμπαράσταση, ως επικοινωνία, ως γνώση και παράδειγμα.

Μέχρι πριν λίγους μήνες όλοι συμφωνούσαμε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από την αντίστοιχη κυπριακή. Θα  πρέπει να παραδεχτείτε ότι καταφέραμε σχεδόν να σας φτάσουμε, στον πάτο.

Βρισκόμαστε κι εμείς μπροστά σε τρομακτικές δυσκολίες. Το μεταπολεμικό πολιτικό μας σύστημα δεν παράγει λύσεις. Είναι το προσωπικό που έχει μαθητεύσει στο ’74, σαν οι πολιτικοί μας να έχουν για πάντα δάσκαλο τον Μακάριο. Η ιδεολογία μας αντλεί ακόμα τις βασικές της αξίες από την παράδοση της δεκαετίας του ’50: θυσία για την πατρίδα, πελατειακές σχέσεις, κοινοτισμός με κύριο κοινωνικό οργανισμό την Εκκλησία,  σχολικές εκθέσεις ιδεών στη Βουλή και σε μνημόσυνα πεσόντων. Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες που κρύβαμε πίσω από την αστραφτερή επιφάνεια του απότομου πλουτισμού συγκεκριμένων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Η αντίληψη ότι το κυπριακό κράτος λειτουργεί (τουλάχιστον καλύτερα από το ελληνικό) έχει βάση, όχι όμως στέρεη. Τα καλά στοιχεία των δομών που άφησε πίσω της η αποικιοκρατία έφαγαν τα ψωμιά τους.  Η καταστροφή στο Μαρί έδειξε εμβληματικά το τριτοκοσμικό μας πρόσωπο.

Μπορεί η εποχή των Αδεσμεύτων να έχει οριστικά παρέλθει, πολλοί όμως στην Κύπρο φλερτάρουν με την ιδέα ουτοπικών συμμαχιών και επικαλούνται «ανώτερες» σωτήριες παρεμβάσεις, είτε από το Θεό είτε από τη Ρωσία. Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταγωνίζονται για το ποια θα προασπίσει τα κεκτημένα του δημόσιου τομέα  ‒‒ πιο απλά μισθούς της τάξης των 3000, 4000 ευρώ και πάνω ‒‒ σε πλήρη διάσταση με την οικονομική πραγματικότητα που υπάρχει έξω από τον κόσμο των insiders.

Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ε.Ε. και για την ώρα θυμίζει μια  θρησκευόμενη επαρχιακή πόλη του αμερικάνικου νότου, συν ένα ανοιχτό και απρόβλεπτο εθνικό πρόβλημα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας και στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί δεν μας εκφράζουν και δεν μας αντιπροσωπεύουν. Πράγματι, υπάρχουν μερικές μεταρρυθμιστικές φωνές μέσα στα δυο μεγάλα κόμματα, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Ύστερα όμως από αρκετές απογοητεύσεις, αρνούμαστε να στηρίζουμε την πολιτική μας συμμετοχή σε ευχολόγια και ψευδαισθήσεις για μια μεταμόρφωση των κομμάτων αυτών προς τη κατεύθυνση που επιθυμούμε. Χρειάζεται διακριτή δύναμη για να στεγάσει πολιτικές ιδέες, να σπρώξει το διάλογο, να επηρεάσει εξελίξεις και να διαμορφώσει συνθέσεις. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική ομπρέλα, μια σύγχρονη, δυναμική και ασυμβίβαστη, μεταρρυθμιστική παράταξη.

Στην Κύπρο καλέσαμε πρώτα τον Γιώργο Προκοπάκη και στη συνέχεια τον Νίκο Μπίστη φέρνοντας έτσι το κυπριακό κοινό σε επαφή με διαφορετικές όψεις ενός μεταρρυθμιστικού και συγχρόνως πραγματιστικού πολιτικού λόγου. Απευθυνόμαστε στους πολίτες που συμμερίζονταν τις προσπάθειες των ΕΔΗ, του Προέδρου Γιώργου Βασιλείου και του Μιχάλη Παπαπέτρου, στους κεντρώους του ΔΗ.ΣΥ, στους κεντροαριστερούς ή ανανεωτές αριστερούς του ΑΚΕΛ, σε όλους αυτούς που σήμερα ψηφίζουν ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ με λιγότερη από τη μισή καρδιά τους. Όταν μιλάμε για φιλελευθερισμό και κοινωνική δικαιοσύνη, μας κατηγορούν για νεοφιλελεύθερους (φαντάζομαι όμως ότι αυτό το «κάψιμο του Ιούδα» το έχετε εμπεδώσει κι εσείς).

Η ευχή όλων μας είναι βγει η Δράση από αυτό το συνέδριο πιο ισχυρή. Αν δεν πιστεύαμε ότι οι παράλληλοί μας αγώνες είναι σωστοί, ότι θα έχουν ανταπόκριση καθώς απαντούν σε μια επείγουσα κοινωνική ανάγκη,  είμαι σίγουρη ότι θα είχαμε, ο καθένας στον τομέα του, να κάνουμε πολλά σημαντικά πράγματα. Τώρα όμως πρέπει να δώσουμε σε αυτή τη μάχη τον καλύτερό μας εαυτό, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει κόσμος που απελπισμένα περιμένει την ανάδειξη μιας νέας ρεαλιστικής πολιτικής προοπτικής. Ας μην τον ματαιώσουμε, για κανέναν λόγο.

Σας εύχομαι ολόψυχα, καλή δύναμη, καλή επιτυχία!

(Εκφωνήθηκε στις 25/05/13)

 

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s