Σχόλιο του Γ. Προκοπάκη σχετικά με την αξιολόγηση σε κατάσταση χρεοκοπίας από Fitch και S&P

409420_4483522201037_1710502548_n

Ένα μικρό σχόλιο σχετικά με την αξιολόγηση σε κατάσταση χρεοκοπίας από Fitch και S&P – επίκειται και από Moody’s.
1. Η κατάσταση είναι μόνον «αξιολογική», δηλαδή υποτίθεται καμπανάκι προς πιθανούς επενδυτές. Παρά τη διαφορετική ορολογία (restrictive/selective) σημαίνει το ίδιο πράγμα.
2. Το πέρασμα από το status είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο για να γίνει έστω και χρονική μετατόπιση δανειακών υποχρεώσεων – δηλαδή να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να «βγει» το πρόγραμμα σταθερότητας.
3. Στην πραγματικότητα δεν χειροτερεύει ούτε κατ’ ελάχιστον το status της κυπριακής οικονομίας – από μόνο του εννοώ, άλλες παράμετροι μπορεί να επηρεάζουν. Το παράδοξο είναι πως πρόκειται για σήμα προόδου, ακριβώς επειδή ήταν αναπόφευκτο στην προσπάθεια χρονικής αναδιάταξης πληρωμών χρέους, άρα βελτίωσης των πιθανοτήτων «να βγει» το πρόγραμμα.
4. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις (που υπάρχει ούτως ή άλλως η δανειακή στήριξη από πηγές άλλες από τις αγορές), αυτό που έχει σημασία είναι το πότε και πώς βγαίνει η οικονομία από το αξιολογικό status. Είναι πρακτικώς αδιάφορο το εάν θα βγει από SD/RD για να πάει ένα τικ πιο πάνω, σε κατηγορία junk.
5. Η έξοδος θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνει σε όσο υψηλότερη αξιολογική κατάσταση είναι δυνατόν. Η Κύπρος δεν ενδιαφέρεται για τις αξιολογήσεις στην παρούσα φάση. Η περίοδος παραμονής σε καθεστώς χρεοκοπίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω αναδιατάξεις χρέους, για τοποθέτηση «φίλιων» δυνάμεων (αν υπάρχουν, βέβαια) σε κυπριακό χρέος σε χαμηλές τιμές. Η χρονική στιγμή εξόδου είναι αδιάφορη – προς ώρας. Άλλες είναι οι καυτές πατάτες.
Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s