Ο ελληνισμός στον κόσμο του

                                                                                                         ImageΤου Πάνου Τσιρίδη

Με μια ματιά στο χάρτη γύρω μας: Η Τουρκία ταλαιπωρείται από βαθύ εσωτερικό διχασμό ενώ οι Κούρδοι, 15%-20% του πληθυσμού, μπαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή από την πίσω πόρτα. Πιο κάτω η Συρία φλέγεται με 100.000 νεκρούς και έναν θρησκευτικό πόλεμο που παρασύρει όλες τις χώρες τις περιοχής. Η Αίγυπτος των 85 εκατομμυρίων πεινάει, σφάζεται στο δρόμο και είναι στα όρια του εμφυλίου. Η Λιβύη μετατράπηκε σε νέα Σομαλία με ανίσχυρη ηγεσία και φατρίες που αλληλοεξοντώνονται.

Στη γειτονιά μας αναμένονται συγκλονιστικές αλλαγές με ανυπολόγιστες δημογραφικές και οικονομικές συνέπειες που μπορούν να αναδιατάξουν ριζικά το χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστρατεύουν διπλωματικό κεφάλαιο, χρηματοδοτούν think tanks για να ετοιμάσουν σχέδια και σενάρια, εργάζονται πυρετωδώς για να υπολογίσουν συμμαχίες, ισορροπίες, ρίσκα. 

Κι εμείς; Εμείς λοιπόν, ως Ελλάδα και ως ελληνισμός, πώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας απέναντι σε αυτήν την καταιγίδα; Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς της απαλλαγής από μερικές χιλιάδες πλεονάζοντες υπαλλήλους της, ενώ στην Κύπρο η στρατηγική του Κυπριακού είναι ξεπατικωμένη από τον Αστερίξ: δεν μας δίνετε σημασία; τότε θα κρατήσουμε την αναπνοή μας μέχρι να σκάσουμε. Δεν θέλω να ακούγομαι σαν τον Γιανναρά αλλά πραγματικά λυπάμαι τον λούζερ κακομοίρη γραφειοκράτη του υπογραφείου Γ’ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θα ‘ναι και σοβαρός ο άνθρωπος και θα ‘χει να ασχολείται με εμάς.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s