Ο αγώνας συνεχίζεται, πάντα νέος

IMG00339-20120831-1708

Της Ρένας Χόπλαρου

Γνώρισα την κυρία Περσεφόνη τον περασμένο Δεκέμβρη, λίγο πριν τη φάση του Eurogroup, στο γραφείο του κοινοτάρχη της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης. Μου τράβηξε την προσοχή, όχι μόνο γιατί ήταν υπερήλικη με αστραφτερά μάτια, αλλά γιατί με το μικρό ρυτιδιασμένο της χεράκι, που θύμιζε κορμό αιωνόβιου δέντρου, κρατούσε ένα μολύβι και έγραφε με μεγάλη συγκέντρωση και επιμέλεια τα γράμματα της αλφαβήτας. «Είπα να μάθω ανάγνωση πριν να πεθάνω. Μπορεί να με εξετάσει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ τζιαι να μου βάλει ανεξεταστέο», μού είπε γελώντας ολόκληρη. Μου εξήγησε στη συνέχεια ότι αφού μαθαίνει ανάγνωση η Βιετναμέζα κοπέλα που την προσέχει από πέρσι, είπε κι αυτή να μάθει να διαβάζει και να γράφει ελληνικά μαζί της. Τα μαθαίνει η Χάο στο βραδυνό σχολείο και έρχεται και τα δείχνει στην κ.Περσεφόνη. Ζήτησε μάλιστα από τον κοινοτάρχη να της αγοράσει το βιβλίο ανάγνωσης Α’ Δημοτικού και ένα τετράδιο γραφής.
«Ευκαιρία! Τωρά που μαθαίνει η Χάο, είπα να μάθω τζιαι γιω. Εν ιμπορώ να κάθουμαι δίπλα της τζιαι να μεν κάμνω τίποτε».
Η κυρία Περσεφόνη ξέρει την ηλικία της: θυμάται την μάνα της να λέει ότι πως τη γέννησε τη μέρα που έφτασε το τρένο στο χωριό τους, το Καλό Χωριό Σολέας, το 1904. Συνεπώς, είναι 107 ετών. Επέζησε της σκληρής παιδικής εργασίας, της φτώχειας, μιας απόπειρας βιασμού, του πολέμου και ενός μεγάλου έρωτα. Νιώθει τυχερή γιατί αγαπήθηκε από τον αρραβωνιαστικό της που της έπλενε τα πόδια και της μαγείρευε όταν ήταν κουρασμένη. «Εν να περάσει τζιαι τούτον τωρά», μού είπε. «Να φτάσεις στα χρόνια μου τζιαι, να θωρείς πίσω, τζιαι να λαλείς, “σιγά, επέρασα τζιαι την κρίση του 2013”».
Τι μπορεί να σημαίνει το παράδειγμά της, το να βλέπει ευκαιρίες ακόμη μπροστά της, να έχει τη δύναμη να μαθαίνει δίπλα στην, επίσης αγωνιζόμενη, μετανάστρια; Αυτή τη διάσταση του χρόνου και της ιστορίας που μας δίνει η κ.Περσεφόνη, που «έφυγε» την άνοιξη ίσως να είναι βοηθητικό να την έχουμε στο νου μας όταν συζητάμε για την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων. Κρατάω την εικόνα αυτή ως φυλαχτό για να παίρνω θάρρος να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που μας περιμένουν αλλά και για να εξορκίζω την παραλυτική γκρίνια και την ανιστορική, ηττοπαθή αίσθηση του «τέλους του κόσμου».
Δεν πρόλαβα να της πάρω συνέντευξη, όπως ήθελα. Έφυγε από τη ζωή την άνοιξη. Η κυρία Περσεφόνη όμως, από τη σοφία των 107 χρόνων της, μου μιλάει ακόμη για τα αποθέματα αντοχών και πίστης που μπορεί να υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο. Για το παρελθόν που αφήσαμε πίσω. Για τη γνώση ότι τα σημερινά αδιέξοδα μπορούν να γίνουν ευκαιρίες αρκεί να μην το βάλουμε κάτω. Αρκεί να το παλέψουμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να μάθουμε «ανάγνωση» κι εμείς από την αρχή.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s