Ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού(;)

ImageΤο 2012 αφυπηρέτησαν 1680 Δημόσιοι Υπάλληλοι (κανονικά και πρόωρα), παίρνοντας 180 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τετράμηνο του 2013 αφυπηρέτησαν 500, παίρνοντας 60 εκατομμύρια. Αν κάνετε τη σούμα και μετά τη διαίρεση βγαίνει ότι πήρε ο καθένας τους από 119 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ.

Εντωμεταξύ στον ιδιωτικό τομέα οι άνεργοι ή όσοι βγαίνουν πλεονάζον προσωπικό θα πάρουν (αν πάρουν) μετά από έξι έως οχτώ μήνες ταλαιπωρίας, δέκα με είκοσι χιλιάδες ευρώ αποζημίωση.

Μακάρι να είχε το κράτος να δώσει σε όλους το μέγιστο ποσό. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες στις οποίες το κράτος δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, το χάσμα μεταξύ των insiders και των outsiders μεγαλώνει. Διαμορφώνεται τελεσίδικα μια κοινωνία δύο ταχυτήτων, δύο κόσμων.

Ρωτάμε: Είναι αυτό δίκαιη λιτότητα;

Προτείνουμε: Να ψηφιστεί ένα τέλος αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που βιώνουν οξύτερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η αλληλεγγύη και η ανακατανομή των λιγοστών πόρων που μας απέμειναν  επιβάλλεται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Πολιτική συνέπεια: Εάν δεν γίνει αυτό, πολύ φοβόμαστε ότι όλη αυτή τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση που θα μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η αδικία, θα την καρπωθεί η αντιδραστική πολιτική κίνηση του Γιώργου Λιλλήκα που περιμένει στη γωνία, ή ο στείρος αντιευρωπαϊσμός (για όλα φταίνε οι ξένοι που μας επιβάλλουν κακές λύσεις).

Πολιτική ατολμία: Όσο δεν βγαίνει η κυβέρνηση να εξηγήσει και να πει την αλήθεια στον κόσμο, να πει ανοιχτά για το βάρος που πρέπει να επιφορτιστούμε όλοι τα επόμενα χρόνια για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όσο ακολουθούνται πολιτικές «πονάει χέρι κόβει χέρι», η κυβέρνηση θα χάνει πολιτικό κεφάλαιο και επιπλέον καμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν θα προχωράει γιατι δεν θα έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s