Κατεψυγμένος πολιτισμός

1013974_491070910962243_1004823001_n

Για πολλά χρόνια ο ΘΟΚ ήταν κομμένος από το Φεστιβάλ Επιδαύρου λόγω επίδοσης. Φέτος επανεμφανίζεται επιλέγοντας την «Σαμία» του Μένανδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη και με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για αναβίωση της προ εικοσαετίας παράστασης, με τους ίδιους ακριβώς κύριους συντελεστές, η οποία σηματοδότησε και τα εγκαίνια του νέου θεάτρου του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2012.Η παράσταση παρουσιάσθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου και μάλιστα συσχετίσθηκε με την 39η επέτειο της εισβολής. Όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος (22/7): «με αφορμή την επέτειο μίλησε, πριν από τη συγκεκριμένη παράσταση, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΘΟΚ Γιάννης Η. Ιωάννου. Με τη «Σαμία» ο ΘΟΚ στρέφεται στο παρελθόν, για να κάνει άλμα στο μέλλον…»

Με αυτή λοιπόν την «φινετσάτη», καθαρευουσιάνικη Σαμία ο ΘΟΚ «κέρδισε το στοίχημα της Επιδαύρου», όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε σε μια σειρά από θετικές κριτικές στον ελλαδικό και κυπριακό τύπο, και οι θεατές «γέλασαν και χειροκρότησαν όπως πριν από 20 χρόνια».

Ανεξάρτητα από την ποιότητα της φετινής αναβίωσης, αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να επιχαίρουμε με τέτοιου είδους σχόλια. Αυτά δηλαδή έχουμε να προσφέρουμε εν έτει 2013 μέσω του (ημι)κρατικού μας θεάτρου; Μια μουσειακή παράσταση με σύγχρονο μακιγιάζ, με τον Αλκίνοο και όλους τους (ακόμη) εν ενέργεια παλαίμαχους θεατράνθρωπους; Μετά από τόσα χρόνια καμιά καινούργια πρόταση, κανένας νέος (νεαρός) συντελεστής, καμιά ρηξικέλευθη ιδέα;

Η συμβολική όπως χαρακτηρίστηκε παρουσία του ΘΟΚ, ανήμερα της εισβολής στην Επίδαυρο, πέρα από μια πρώτη ανάγνωση ευφορίας, εξιλέωσης και δικαίωσης θα’ λεγε κανείς πως μάλλον συμβολίζει την σύγχρονη κυπριακή εσωστρέφεια, σύγχυση και ατολμία (δυστυχώς και στον πολιτισμό).

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s