Τουρκοκύπριοι: Από το περιθώριο στο συνεταιρισμό (1923-1960)

ImageΤο βιβλίο του Σώτου Κτωρή, που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. 

«Στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία, οι αναφορές στους Τουρκοκύπριους, ιδιαίτερα σε σχέση με το Κυπριακό, περιορίζονται ως επί το πλείστον σε επιγραμματικές επισημάνσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, αναπαράγονται στερεότυπα που δεν τεκμηριώνονται από τις πηγές και αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως αυτές επιβλήθηκαν από τη διαιώνιση στον χρόνο του κυπριακού ζητήματος ως ενός δυσεπίλυτου διεθνούς προβλήματος. Το κυρίαρχο στερεότυπο είναι πως οι Τουρκοκύπριοι δεν ανέπτυξαν αυτοτελείς εθνικές διεκδικήσεις αλλά περιορίστηκαν σε έναν παθητικό αντιδραστικό ρόλο, υποκινούμενοι από τα συμφέροντα της Τουρκίας και την βρετανική πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Η καθοριστική επίδραση που διαδραμάτισε στην κορύφωση της εθνοτικής διένεξης η ασυμβατότητα των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών αντιλήψεων ως προς το ιδεώδες τελικό μέλλον της Κύπρου παραγνωρίζεται εντελώς. 

ImageΣτο βιβλίο Τουρκοκύπριοι: Από το Περιθώριο στο Συνεταιρισμό, καταγράφονται και αναλύονται οι τουρκοκυπριακές πολιτικές διεκδικήσεις, όπως συγκροτήθηκαν, διατυπώθηκαν, και κορυφώθηκαν την περίοδο 1923-1960. Η «άβουλη» κοινότητα αντιτάχθηκε στις τουρκικές προτροπές για μετανάστευση στην Τουρκία, διεκδίκησε και πέτυχε, σε αντιπαράθεση με την αποικιακή εξουσία, τον εκσυγχρονισμό και την άνοδο της κοσμικής εθνικής συνείδησης ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, καθώς και την κοινοτική της ανασυγκρότηση, πέτυχε την εμπλοκή της Τουρκίας στο Κυπριακό, και συνέβαλε καθοριστικά στην βίαιη εθνοτική αντιπαράθεση στο νησί. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα συγκροτήσει τις διεκδικήσεις της με στόχο να ανατρέψει τα εθνικά οράματα της ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας, εκφράζοντας μια μονολιθική εναντίωση στην ένωση και την αυτονομία, και θα επιδιώξει την αναγνώρισή της ως πολιτικά ισότιμης κοινότητας. Το πρώτο μέρος του βιβλίου πραγματεύεται τους παράγοντες που καθόρισαν το πλαίσιο των τουρκοκυπριακών διεκδικήσεων μέχρι το 1946. Το δεύτερο μέρος μελετά τη διαδικασία θεσμικής συγκρότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις διεργασίες που οδήγησαν στην επίσημη τουρκική εμπλοκή στο Κυπριακό. Στο τρίτο μέρος καταγράφεται η ριζοσπαστικοποίηση των τουρκικών και τουρκοκυπριακών διεκδικήσεων, ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση της διχοτόμησης, και η συγκυρία που οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Εν τέλει το βιβλίο επιδιώκει να συμβάλει στην κατανόηση του κυπριακού ζητήματος, όπως εξελίχθηκε στην ύστερη περίοδο της Αγγλοκρατίας και που οδήγησε στην ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από την οπτική γωνία, τα πολιτικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.»
(Από το δελτίο Τύπου)

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s