Ο κεντρώος μεταρρυθμιστικός χώρος, ο φιλελευθερισμός και το ΑΚΕΛ: ένας (έντονος) διάλογος

ImageΣτις σελίδες του πάντα φιλόξενου CyprusNews.eu διεξάγη μια ενδιαφέρουσα πιστεύουμε συζήτηση για τα θέματα του τίτλου, με τρία κεντρικά άρθρα και πολλούς σχολιαστές. Επίσης ο Γιάννος Ιωάννου κατέθεσε τη δική του άποψη στο μπλογκ του. Ας τα δούμε αναλυτικά, με τη χρονική σειρά που δημοσιεύτηκαν. Κρίνουμε ότι είναι καλύτερα να σας παραπέμπουμε στις πρώτες αναρτήσεις, έτσι ώστε να παρακολουθήσετε, αν θέλετε, την ανταλλαγή απόψεων.  

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένα άρθρο του Γιώργου Κουκουμά, στελέχους του ΑΚΕΛ, με τίτλο: «Της Κύπρου οι Φιλελεύθεροι». Ένα απόσπασμα: «Οι φιλελεύθεροι είναι βασικοί φορείς του ιδεολογήματος της χωροταξικής και αταξικής πολιτικοποίησης και με βάση αυτό αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί» ή «συντηρητικοί» στην οικονομία και «προοδευτικοί» ή και «αριστεροί» στα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Το «δεξιοί στην οικονομία» ας μην υποτιμηθεί. Οι απαιτήσεις της τρόικα ωχριούν μπροστά στις ιδέες τους για το κράτος και τους εργαζόμενους. Βέβαια και το «προοδευτικοί» ας μη ξεγελά. Πώς να συμβαδίσει η προοδευτικότητα με τη σιωπή ή και τη στήριξη σε πολεμικές επιδρομές και οργανισμούς; Το αναλυτικό προφίλ της κυπριακής εκδοχής τους, έχει -αν μη τι άλλο- ενδιαφέρον».

Όλο το άρθρο εδώ: http://cyprusnews.eu/giorgos-koukoumas/1438315-2013-09-10-21-22-48.html

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Μιχάλη Ολύμπιο, ένα άρθρο με τίτλο: «Της Κύπρου ελεύθεροι σκεπτόμενοι». Ένα απόσπασμα: «Όταν εμείς πρωτοστατήσαμε για την διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας και δεχτήκαμε επίθεση από το ΕΛΑΜ, εκείνες τις μαύρες μέρες που κτύπησαν τον Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Μιχάλη Παπαπέτρου, ο υπουργός του ΑΚΕΛ τότε (εχθρός του αργότερα) έλεγε στα ΜΜΕ ότι η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να λέει και να πράττει ότι νομίζει, εξίσωσε δηλαδή μια ομάδα «ρομαντικών» Κυπρίων με την βία και την παρανοϊκή συμπεριφορά του φασιστικού ΕΛΑΜ. Μουγκάθηκαν τότε όλα τα κόμματα!»

Όλο το άρθρο εδώ: http://cyprusnews.eu/michalis-olimpios/1443350-l-r-.html

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννος Ιωάννου, με το άρθρο: «Αυτοί, οι ασυγχώρητοι φιλελεύθεροι». Ένα απόσπασμα: «[…] οι αριστεροί μισούν τους φιλελεύθερους γιατί είναι η μόνη πολιτική ομάδα που τους αντιμετωπίζει με επιχειρήματα. Η έντονη κριτική που κάναμε και η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ταυτιστεί με κομματικά, ιδεολογικά κριτήρια ή οποιουδήποτε είδους προκατάληψη, ήταν διαφορετική γιατί ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη».

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://strovoliotis.wordpress.com/2013/09/13/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9/

Τέλος, ο Γιώργος Στόγιας έδωσε τη δική του άποψη με το κείμενο «Τα όρια της ακελικής κριτικής», μια παραλλαγή του οποίου δημοσιεύτηκε και στον Πολίτη της Κυριακής. Ένα απόσπασμα: «[…] εδώ φτάνουμε στο κύριο πρόβλημα του μεγάλου κόμματος της ελληνοκυπριακής Αριστεράς, όπως έχει εμφαντικά αποκαλυφτεί κατά την τελευταία δεκαετία: Το συμφέρον του Κόμματος μπαίνει πάνω από το συμφέρον του συνόλου. Σημασία έχει η συνέχιση της επιρροής παρά η προσπάθεια για αλλαγή της κοινωνίας. Τις δύσκολες ώρες το κριτήριο ήταν το να «μείνει αλώβητο» το ΑΚΕΛ ακόμη κι αν καεί ο τόπος.»

Ολόκληρο το άρθρο, εδώ: http://cyprusnews.eu/giorgos-stogias/1446525-2013-09-13-18-41-23.html

Καλή ανάγνωση!

 

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s