Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη από την Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη»

nikos-anastasiadis-adiki-kai-pikri-i-apofasi-tis-Eurogroup-gia-tin-kypro-1-315x236 Κύριε Πρόεδρε,

Έχετε κάποιο πολιτικό πλάνο ή οδεύετε στα τυφλά με μόνο οδηγό τις χειρότερες συνήθειες του παρελθόντος; Θέλετε να μείνετε στην Ιστορία ως μια υποσημείωση, ως ένας Πρόεδρος που ανέλαβε καθήκοντα σε μια χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και απλά ολοκλήρωσε αδιάφορα το αρχινισμένο έργο, ή ένας Πρόεδρος που τολμηρά έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα;  Ποιο είναι το νόημα μιας πλοήγησης με «αυτόματο πιλότο» από τη στιγμή που τα καύσιμά μας δεν επαρκούν για να φτάσουμε σε ασφαλή προορισμό;

Δεν υπάρχει περιθώριο για να  χρονοτριβείτε ως περιφερόμενο εικόνισμα σε εκκλησίες, μνημόσυνα, στρατιωτικά αγήματα, γκαλά με τη Βανδή στο Προεδρικό.

Μόνο μία ανάληψη Πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μπορεί να ανατρέψει τα δραματικά για τα χώρα μας δεδομένα. Μια διευθέτηση του Κυπριακού θα βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές και τη θέση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο. Το σχέδιο που θα συμφωνήσετε με την άλλη πλευρά θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Με αυτό ως δεδομένο,  γιατί έχετε δώσει «γη και ύδωρ»  στις συντηρητικότερες δυνάμεις της κοινωνίας, την Εκκλησία και το ΔΗΚΟ;  Κατανοητοί οι προεκλογικοί τακτικισμοί, αλλά σε περίπτωση που δεν αλλάξετε πορεία, θα καταποντιστούμε όλοι, και πρώτοι εσείς προσωπικά και το κόμμα σας, με το σύνολο των κομμάτων και των πολιτών να σας καθιστά υπεύθυνους.

Με ποιο λογική βάζετε ενέχυρο την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων μας, παραδίδοντας το Υπουργείο Παιδείας, και γενικότερα την ιδεολογική/πολιτιστική πολιτική, στους φορείς του τρίπτυχου «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»; Αντί της εισαγωγής επιστημονικά σύγχρονων παιδαγωγικών στο πνεύμα των θετικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει, παρατηρείται μια έντονη στροφή προς τον σκοταδισμό και την αντίδραση. Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία; Εξομολογητήρια στα σχολεία και προσκύνημα ιερών λειψάνων; Προσχηματική ελληνολατρία με αναλφάβητα παιδιά; Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την εθελοδουλία  που επιδεικνύει σε κάθε ποιμαντικό νεύμα του Αρχιεπισκόπου, έχει γίνει ο περίγελος της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κάθε στοιχειωδώς μορφωμένου ανθρώπου. Επιβάλλεται να προχωρήσετε άμεσα σε μια αλλαγή προσώπων και πολιτικής.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε δυο εναλλακτικές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην πρώτη, με τα βαρίδια του ΔΗΚΟ και της Εκκλησίας, με τη συνέχιση των πολιτικών που ακολουθείτε, θα τελειώσετε τη θητεία σας ως πιο μοιραίος από τους δυο προκατόχους σας,  γιατί ακριβώς εσείς μπορείτε να πράξετε διαφορετικά. Στη δεύτερη, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και με προοδευτικές ομάδες πολιτών, θα προχωρήσετε στην επίλυση του Κυπριακού, θα γίνετε ο Ευρωπαίος ηγέτης που θα θέλατε να είστε, και η Ιστορία θα σας γράψει με χρυσά γράμματα, ως  αυτόν που γύρισε σελίδα και έβαλε την Κύπρο στη νέα εποχή. Στην πρώτη περίπτωση θα έχετε εφήμερες κολακείες από ανθρώπους που στην πρώτη ευκαιρία θα σας έφτυναν (όπως το έκαναν στο παρελθόν), στη δεύτερη την υποστήριξη των πιο δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας και την ευγνωμοσύνη των μελλοντικών γενεών.

Ξυπνήστε! Αυτή είναι η ώρα γιατί δεν υπάρχει άλλη ώρα.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

10 Responses to Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη από την Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη»

 1. Ο/Η Andreas Soudjis λέει:

  Εξαιρετικη η επιστολη. Στρατα λογια χωρις φληναφηματα… Συμφωνω απολυτα

 2. Ο/Η disdaimona λέει:

  Το βαρίδι της Κυβέρνησης είναι το ΔΗΚΟ μόνο; Ποιό ΔΗΚΟ; Ολόκληρο το ΔΗΚΟ ή αυτοί που επέλεξε ο Αναστασιάδης; Και αν τους επέλεξε αυτό ηταν προεκλογικός τακτικισμός ή μετεκλογική πολιτική; Και ο ΔΗΣΥ τί είναι; Η Παναγία των Παρισίων χωρίς δικά της βαρίδια; Αυτό είναι κριτικό κείμενο ή είναι κείμενο σύμπλευσης με τον Δημοκρατικό Συναγερμό υπό όρους; Και ποιούς όρους; Να μην δείχνει ανοιχτά τις προθέσεις του ο Αναστασιάδης; 70 χρονών άνθρωπος λέτε να ξεγελάστηκε από τον Κάρογιαν και τον Κενεβέζο;

  Ευκολάκι – Βαρίδια – ΔΗΚΟ – Εκκλησία – ψεκάσαμε και καθαρίσαμε.

  Νόμιζα πως οι Ελεύθερα Σκεπτόμενοι θα σεβόντουσαν κάπως περισσότερο την αντίληψη των υπολοίπων. Εκτος αν υπάρχουν εσωτερικοί περιορισμοί στην άσκηση ανοιχτής κριτικής. Τουτέστιν αν έπεσε λογοκρισία εκ των έσω.

  • Ο/Η Rena Choplarou λέει:

   Δεν διαφωνούμε στο συγκεκριμένο παρότι το θέλετε πολύ να διαφωνήσουμε και σε αυτό. Στο ζήτημα βαρίδια ΔΗ.ΚΟ – Εκκλησία έχετε δίκιο. Βαρίδια έχει και ο ΔΗ.ΣΥ. Το κείμενο μόνο αυτό γράφει. Τις ευθύνες/δυνατότητες του Αναστασιάδη αναδεικνύει.

 3. Συμφωνώ γενικά με το πνεύμα της επιστολής ωστόσο με προβληματίζει κατά πόσον θα πρέπει να πρέπει να προσφέρει ο Αναστασιάδης υπόσταση στην τρίτη δύναμη συντήρησης, το ΑΚΕΛ.

  • Ο/Η Giorgos Stogias λέει:

   Εντάξει και το ΔΗΣΥ δεν σπάει κάθε ρεκόρ προοδευτισμού. Σοβαρά τώρα, λύση του Κυπριακού δίχως το ΑΚΕΛ μαζί δεν γίνεται.

   • Σοβαρά, με αυτό το ΑΚΕΛ τίποτα δεν γίνεται, Με ένα άλλο ΑΚΕΛ ίσως.
    Ωστόσο με έστω κι αυτόν το ΔΗΣΥ κάτι θα μπορούσε να ξαναγίνει (αν και θα τον προτιμούσα λιγότερο συντηρητικό και περισσότερο προσανατολισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες).

 4. Ο/Η Mikis Hadjineophytou λέει:

  Καλά βρε disdaimona, τα βαρίδια βρήκες να σχολιάσεις; Και, από τον αριθμό αυτών που αναφέρονται στη σύντομη επιστολή (πρέπει να είναι σύντομη) συμπεραίνεις αβίαστα ότι μάλλον θα υπάρχει λογοκρισία; Με τα υπόλοιπα (τα ουσιαστικά) συμφωνείς ίσως, γι αυτό δεν τα σχολιάζεις; Υποψιάζομαι ότι το ΑΚΕΛ είναι ιερή αγελάδα, αλλά η επιστολή δίνει πρωταρχικό ρόλο στο ΑΚΕΛ για την επίλυση του κυπριακού. Σε συνεργασία με το ΔΥΣΗ. Κουράστηκα με αυτή τη μιζέρια …

 5. Ο/Η NIKOΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ λέει:

  ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΑΛΟΥΧΗΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ?

  • Ο/Η Mikis Hadjineophytou λέει:

   Αυτό ακριβώς είναι το ανησυχητικό Νίκο. Ήδη το ΑΚΕΛ, που διαχρονικά ήταν υπέρ της λύσης, άφησε το τραίνο της λύσης να περάσει χωρίς να ανέβει απάνω και δεν εννοώ μόνο το 2004. Πολύ φοβούμαι πως η νέα γενιά των στελεχών του ΑΚΕΛ έχει άλλες προτεραιότητες.

 6. Ο/Η Kyriacos Djambazis λέει:

  Αν ο κ. Ν.Αναστασιάδης έχει τη βούληση να γίνει ένας άλλος Πρόεδρος και όχι της σειράς, δεν έχει παρά να σταματήσει να περιφέρεται σε εκκλησίες, μεταφορά σκελετών και εκφορά λόγων σε μνημόσυνα και συλλόγους και να λύσει το κυπριακό χθες. Διαφορετικά θα αποτελέσει ένα κάλπικο αντίγραφο όλων εκείνων που αντιπολιτεύθηκε στο παρελθόν και σήμερα εφαρμόζερι την πολιτική τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s