Ο τελευταίος αυτόχειρας στο στρατό

ImageΤης Ρένας Χόπλαρου

Άλλη μια αυτοκτονία στον στρατό της Κύπρου. Ξέρουμε ότι ο στρατός και ειδικά οι σκοπιές μπορούν να διογκώσουν μια κατά τα άλλα διαχειρίσιμη κατάθλιψη. Το σημαντικότερο είναι ότι οι 18χρονοι, σε αρκετές περιπτώσεις 17χρονοι, κρατούν στα χέρια τους το μέσο της αυτοκτονίας. Οπότε, σε μια κορύφωση των κακών σκέψεων, όταν θολώνει ο νους, όταν νιώθει να τρελαίνεται ο φαντάρος από την αδικία γιατί δεν του δίνουν άδεια ή γιατί τον έχει χωρίσει η κοπέλα του, το όπλο και οι σφαίρες βρίσκονται στα χέρια του.

Ένας βαριά καταθλιπτικός σε κρίση, έξω από τον στρατό, θέλει χρόνο για να αυτοκτονήσει, πρέπει να σχεδιάσει, να βρει το μέσο, που συνήθως είναι τα χάπια. Κι αν από την κατάποση χαπιών μπορεί να γλιτώσει, από τον εξ επαφής πυροβολισμό δεν γλιτώνει.

Ως γονιός δεν διανοούμαι να μου χτυπήσουν την πόρτα στις 4 μ.μ. για να μου φέρουν τα φρικτά νέα. Κι αν μπορούσε η αυτοκτονία αυτή να αποφευχθεί είναι ευθύνη του στρατού κι εμάς όλων που ανεχόμαστε ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας. Το θέμα δεν είναι απλώς να στρατευτεί ο νέος, αλλά να στρατευτεί με ασφάλεια. Να πηγαίνουν στρατό και να γυρνάνε ζωντανά τα παιδιά μας.

Ας γίνει επιτέλους επαγγελματικός ο στρατός στην Κύπρο. Είναι αδιανόητη η άκρα του τάφου σιωπή που υπάρχει για το θέμα. Τα ΜΜΕ πρέπει να σεβαστούν απόλυτα την οικογένεια του νεκρού αλλά το ζήτημα των αυτοκτονιών μέσα στο στρατό πρέπει να συζητηθεί επιτέλους ανοιχτά.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο τελευταίος αυτόχειρας στο στρατό

  1. Ο/Η Άνθιμος Τρεζάμης λέει:

    Έχω την άποψη ότι η ύπαρξη της ΕΦ μόνο ζημιές προκαλεί χωρίς κανένα όφελος και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη. Μια ριζοσπαστική λύση με πολλαπλά οφέλη: ας την καταργήσουμε, μονομερώς.

  2. Ο/Η Dum Spiro Spero λέει:

    ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ?

    https://protovouliacypruseu.wordpress.com/2013/11/09/%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s