Σύμφωνο συμβίωσης: ένας (ακόμη) κυπριακός αναχρονισμός

Imageτου Αρίστου Τσιάρτα*
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Βαλλιανάτος κ.α. κατά της Ελλάδας ήλθε να μας θυμίσει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να στρουθοκαμηλίζουμε και να υποκρινόμαστε στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι ανεπίτρεπτος, αντίθετος με την αρχή της ισότητας και ασύμβατος με το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008, αλλά προβλέπεται μόνο για ζευγάρια διαφορετικού φύλου. Μάλιστα στην απόφαση τονίζεται ότι από τις 19 χώρες που έχουν εισαγάγει νομοθετικές μορφές ένωσης ομόφυλων ζευγαριών, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν αποκλείσει από αυτή τη νομική προστασία τα ζευγάρια ίδιου φύλου απαγορεύοντας τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τους ομόφυλους.
Ενώ η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή δεν επέκτεινε το σύμφωνο στα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο δεν έχει καν θεσμοθετηθεί το σύμφωνο για ετερόφυλα ζευγάρια. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα. Δυστυχώς. Την ίδια στιγμή οι πιο πολλές χώρες της ΕΕ, στην οποία είμαστε περήφανο μέλος, έχουν θεσμοθετήσει το σύμφωνο για ομόφυλα ζευγάρια ενώ κάποιες χώρες έχουν θεσμοθετήσει και το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ιδιαίτερα σημαντικές οι επισημάνσεις του Δικαστηρίου και αφορούν ευθέως και άμεσα στη συζήτηση θεσμοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα στα ζητήματα θεσμικής αναγνώρισης και στην Κύπρο των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών αλλά και άρσης των πολλών και ποικίλων διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤ άτομα. Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο τονίζει στην απόφαση του ότι η νομοθέτηση σε τέτοια θέματα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές εξελίξεις καθώς και ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να διαμορφώσει κανείς την προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Επισημαίνει επίσης ότι η σταθερή συμβίωση μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου συνιστά οικογενειακή ζωή.
Παρά το ότι ακόμα και μετά την απόφαση του Δικαστηρίου τα κράτη μέλη διατηρούν ευρύ περιθώριο επιλογών σε τέτοια ζητήματα, η απόφαση στέλλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων και υπέρ της θεσμικής ισότητας και στοιχειώδους εξίσωσης των δικαιωμάτων τους. Στέλλει επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, πέρα από τις κατά καιρούς προεκλογικές δεσμεύσεις, περνά μέσα από θεσμικά μέτρα έμπρακτης αναγνώρισης τους ως ισότιμων πολιτών.
Αναρωτιέται κανείς, έχοντας υπόψη και τα όσα χίλια- μύρια υπέφερε ο πρωτοπόρος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο Αλέκος Μοδινός: Τελικά όσα δεν τολμούμε στο σεβασμό στοιχειωδών δικαιωμάτων, όσα παραλείπουμε στην τήρηση των αρχών της αυτονόητης και πλήρους ισονομίας των γκει συμπολιτών μας γιατί να αναμένουμε να μας τα επιβάλλει το Ευρωπαικό Δικαστήριο;
*Προϊστάμενος Αρχής Κατά των Διακρίσεων
Το κείμενο αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα, από την προσωπική του σελίδα στο facebook. 
Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Σύμφωνο συμβίωσης: ένας (ακόμη) κυπριακός αναχρονισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s