Προς ρεαλολάγνους όλων των παρατάξεων: δεν ξεχνώ!

ImageΤου Γιάννου Κ. Ιωάννου

Δεν γράφτηκα ποτέ στον ΔΗΣΥ.

Δεν ταυτίστηκα με αυτή την παράταξη τότε που είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τα πολιτικά – αντίθετα, βρισκόμουν ακριβώς απέναντι.

Το 1993 *δεν* ψήφισα Γλαύκο Κληρίδη και μέσα σε ένα παράξενο (και εκ των υστέρων παράλογο),  μεθυσμένο ντελίριο, είχα βρεθεί τη νύχτα της εκλογής με άλλους νεαρούς στα γραφεία της ΕΔΕΚ, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη «λαίλαπα της δεξιάς».

Μετά, σιγά σιγά …επόκατσα. Έφυγα από την ΕΔΕΚ, κάναμε τους Οικολόγους, ο πρόεδρος Κληρίδης σιγά – σιγά γινόταν φιλικότερη φιγούρα, έστω και αν βρισκόμουν σε ένα χώρο που τότε ήταν σφόδρα εναντίον του.

Μειώθηκε η εχθρότητα που ένοιωθα προς τον Κληρίδη, όχι γιατί έγινε ομορφότερος, αλλά γιατί άρχισε να με κερδίζει με τις πράξεις του.

Με το *αποτέλεσμα* των πράξεων του.

Μετά άρχισαν τα «δύσκολα»: διόρισε τον … ανθυποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές διαπραγματευτή για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια στιγμή κορυφαία για τους δυο σημαντικούς πολιτικούς άνδρες, ίσως η πιο ποιοτική στιγμή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Και για τους δυο.

Μετά προχωρούσαμε με την ομάδα της Ελλάδας στους διάφορους γύρους στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και πηγαίναμε καλά!

Μετά ήρθε ο Ερντογάν και το Κυπριακό δεν έμοιαζε πια ως το μεγάλο άλλοθι.

Το Κυπριακό φάνηκε πως δεν ήταν πλέον μουσειακό είδος, που στιλβωνόταν κάθε φορά με την αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

Το Κυπριακό δεν ηταν πλέον θεωρία πολιτικής και δικαίου  και πατριωτικών συνθημάτων,  και είπα:  για κάτσε  ένα λεπτό:  Τι κάνω εγώ εδώ, βυζαίνοντας από  τη ρητορική και τα συνθήματα του μαξιμαλισμού;

Και ήταν τότε που ο Γλαύκος Κληρίδης με κέρδισε τελεσίδικα.

Με τον ρεαλισμό του, την μετριοπάθεια του, την αίσθηση της συναίνεσης, την διαλεκτική του, την διορατικότητα του.

Όλα αυτά, τα οποία επικαλούνται σήμερα ένα σωρό λάγνοι πολιτικοί και πολιτικάντηδες, όλων των παρατάξεων, ακόμα και της δικής  του που υμνούν τον … ρεαλισμό του Κληρίδη.

Υποκριτές!

Από αριστερά μέχρι δεξιά!

Που παρελαύνουν αυτές τις ώρες από τα ραδιοκύματα και τα κανάλια.

*Δήθεν* ρεαλολάγνοι του κερατά!

Και ξέρετε;

Αμφιβάλλω κατά πόσον  θα βάλετε μυαλό και θα συμπεριφερθείτε νούσιμα την επόμενη φορά, αλλά τουλάχιστον  να θυμάστε πως αν και όταν, θα θυμόμαστε την υποκρισία, την αμετροέπεια, και τη δειλία σας.

Γιατί όταν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου εκφράζει σεβασμό και εκτίμηση για το «ρεαλισμό» του Γλαύκου Κληρίδη – πολύ βολικά *μετά θάνατον*,  τότε ο χαρακτηρισμός που αρμόζει περισσότερο είναι ακριβώς αυτός, του δειλού.

(Αναδημοσίευση από το μπλογκ Στροβολιώτης, με την άδεια του συγγραφέα: http://strovoliotis.wordpress.com/2013/11/18/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89/)

 

 

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s