Σχολείο και Θρησκεία (ένας πρώτος απολογισμός της εκδήλωσης)

IMG_9168Φεύγοντας χτες από το «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία νιώθαμε ότι οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, όπου συζητήθηκαν ανοιχτά μια σειρά από «ευαίσθητα» ζητήματα. Επίσης, μια από τις πρώτες μας σκέψεις είναι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος που εσείς είχατε θέσει, σχετικά με την ισορροπημένη αντιπροσώπευση των διαφορετικών απόψεων, αποδείχτηκε πολύ σωστή. Παρά τις έντονες διαφωνίες (οι οποίες καλώς δεν κρύφτηκαν κάτω από το χαλί), κρίνουμε ότι ο τρόπος που ακολουθήσαμε απέφερε μεγαλύτερο κέρδος για τους συμμετέχοντες με την έννοια ότι μπόρεσαν να καταλάβουν καλύτερα τα επιχειρήματα των άλλων απόψεων αλλά και άκουσαν κριτική για τα δικά τους. Πολύ σημαντικό όμως ήταν ότι το επίπεδο της συζήτησης παρέμεινε σε γενικές γραμμές πολιτισμένο και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, δίχως αυτό να λειτουργήσει ενάντια στη δυνατότητα έκφρασης ιδιαίτερα προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων από κάποιους συμμετέχοντες.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν σύνθετα και άνοιγαν συνεχώς νέους «παραπόταμους» στην κουβέντα. Είναι προς τιμή των καλεσμένων ομιλητών αλλά και του κοινού, που τελικά η αίσθηση ήταν οτι ο διάλογος δεν ήταν χαοτικός, αλλά αντίθετα υπήρχε διάθεση για κατανόηση, ακόμη και εκεί που φαινόταν ότι «μιλούσαμε άλλες γλώσσες». Σε μια πρώτη σύνοψη, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το περιεχόμενο του μαθήματος, οι σχολικές πρακτικές (τυπικές και άτυπες) σε σχέση με τη θρησκεία και το ζήτημα των ταυτοτήτων (εθνικών/γλωσσικών/θρησκευτικών/έμφυλων).

Έχουμε ζητήσει από τους ομιλητές να μας στείλουν ένα γραπτό κείμενο 700 λέξεων με τα βασικά σημεία της παρουσίασής τους και να δημοσιευτεί στο μπλογκ μας και στο Cyprusviews.eu για να συνεχίσουμε το διάλογο από εκεί που τον αφήσαμε. Επίσης, όποιος από τους θεατές της εκδήλωσης θέλει να γράψει τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Σύντομα θα ανεβάσουμε και το βίντεο της εκδήλωσης για να μπορέσουν να τη δουν και όσοι άλλοι το επιθυμούν. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, έχουμε σκοπό να γράψουμε μια επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας ως «Μένουμε Ευρώπη» με τις προτάσεις μας για το ζήτημα.

Η Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» επιθυμεί να ευχαριστήσει τo European Parliament Office in Cyprus και ειδικότερα την Αλεξάνδρα Ατταλίδου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, τους ομιλητές και, βέβαια εσάς για την παρουσία και τη συμμετοχή σας.

Μόνη μας επιλογή να τα καταφέρουμε.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Σχολείο και Θρησκεία (ένας πρώτος απολογισμός της εκδήλωσης)

 1. Ο/Η protovouliacypruseu λέει:

  Περισσότερς φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.671040726260400.1073741837.548922871805520&type=1&l=2dd21d6705
  Και εδώ η εισαγωγή εκ μέρους του «Μένουμε Ευρώπη», οπως διαβάστηκε από τη Ρένα Χόπλαρου:
  «Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες,
  Η αποψινή συζήτηση βρίσκεται στον «πυρήνα των χρόνιων αναχρονισμών» του νησιού, των «ευαίσθητων» θεμάτων που συνήθως κανείς δεν θέλει να ανοίξει: τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας, και ειδικότερα σε αυτή του Δημόσιου Σχολείου και της Θρησκείας.
  Θα μπορούσε κάποιος να πει, τόσα νέα προβλήματα έχουν ανακύψει σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, με τη θρησκεία και την εκπαίδευση, δηλαδή με δυο θεσμούς από τους οποίους ο κόσμος μπορεί να αντλήσει σταθερότητα, βρήκατε να ασχοληθείτε ως «Μένουμε Ευρώπη»;

  Ναι, μετά από δυο εκδηλώσεις για την Οικονομία σε Λευκωσία και Αθήνα με Κύπριους φοιτητές, μετά από μία για τις πολιτικές προοπτικές σε σχέση με την Ε.Ε. και το Κυπριακό, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ακριβώς με τη σχέση Σχολείου και Θρησκείας, τόσο από την άποψη των ατομικών δικαιωμάτων, όσο και με την έννοια πως αποτελεί ένα σύνθετο πολιτικό, πολιτισμικό και παιδαγωγικό ζήτημα.
  Οι οικονομικές κρίσεις συνήθως πηγαίνουν μαζί με μια παράλληλη υποχώρηση στα ατομικά δικαιώματα, ακριβώς με αυτή τη δικαιολογία: σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Η δημοκρατίας μας όμως στις δύσκολες στιγμές, σε αυτές που απειλούν να διαλύσουν την ιδιότητα του πολίτη, είναι που πρέπει να βαθύνει, να αποκτήσει νόημα για την κοινωνία ως σύνολο και για το κάθε άτομο ξεχωριστά.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s