Εσπερινός στην εντός των τειχών Αμμόχωστο και η ανταπόκριση του ΡΙΚ

Imageτου Ανδρέα Σουτζιή

Πριν από το 1958 στην εντός των τειχών παλαιά Αμμόχωστο, κατοικούσαν εκτός από τους Τ/Κ και καμιά 100στη οικογένειες Ε/Κ. Αυτοί είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Οι Ε/Κ , για τις εκκλησιαστικές τους ανάγκες χρησιμοποιούσαν τη Νεστοριανή Εκκλησία που αποδόθηκε σε αυτούς κατά την Αγγλοκρατία και που αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό. Δυστυχώς με τις πρώτες φασαρίες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ το 1958, όλοι οι Ε/Κ εγκατέλειψαν την εντός των τειχών Αμμόχωστο. Η εκκλησία διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχουν αφαιρεθεί όμως από μέσα οι εικόνες.  Σήμερα χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, ως «Πολιτιστικό Κέντρο». Φαντάζομαι μετά από πολλές δυσκολίες και ταλαιπωρίες η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» Ε/Κ και Τ/Κ κατάφερε και εξασφάλισε άδεια για τη λειτουργία αυτής της εκκλησίας, χτες Κυριακή 8/12/2013. Αρχικά, η εκδήλωση αυτή που διαφημίστηκε μόνο μέσω του Διαδικτύου, φαινόταν ως μια ακόμα «συνηθισμένη» επαναλειτουργία εκκλησίας των κατεχομένων. Σιγά σιγά όμως το θέμα πήρε διαστάσεις, και η εκδήλωση ήταν στα χείλη όλων. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Γαλανός και μέλη του Δημ. Συμβουλίου δήλωσαν συμμετοχή. Και πραγματικά η εκδήλωση ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Εκατοντάδες κόσμου γέμισαν την περιοχή . Η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Ήταν όλοι ήσυχοι όμως και άκουγαν με δέος τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, που χοροστατούσε στην τελετή. Πολύς κόσμος κατέκλυσε τον κήπο και τους γύρω δρόμους έξω από την εκκλησία. Κόσμος από όλη τη Κύπρο αλλά κυρίως Αμμοχωστιανοί , ήταν ανακατεμένοι με Τ/Κ , και όλοι μαζί συζητούσαν για τον παλαιό καιρό.

Ήταν η πρώτη Θεια Λειτουργία σε αυτή την εκκλησία μετά το 1958. Ε, αφού εκατάγραψα την εμπειρία μου και τα συναισθήματα μου, και αφού τα δημοσίευσα όλα μαζί με κάμποσες φωτογραφίες σε διαφορά μπλογκ και στο FΒ, έκατσα η ώρα 8.00 να δω και το ρεπορτάζ του ΡΙΚ. Λοιπόν, η δημοσιογράφος που έκαμνε το ρεπορτάζ είχε για μοναδική έγνοια πώς να τρομοκρατήσει και τους θεατές του ΡΙΚ. Έδειξε λίγο κομμάτι από τη Λειτουργία και, αντί να δείξει πλάνα από τις 100δες κόσμο που γέμισαν ασφυκτικά το ναό και την αυλή, βρήκε μαρτυρίες από τις επιθέσεις εναντίον του ναού και κάμποσες φωτογραφίες από τη λεηλασία του το 1958 και τις έδειχνε. Αντί να δείξει πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη φιλία, έδειχνε πού οδηγεί το μίσος και η μισαλλοδοξία. Αντί να δείχνει την ελπίδα, έδειχνε την απογοήτευση. Εκεί όμως που παίρνει άριστα στην προπαγάνδα είναι κατά το τέλος του ρεπορτάζ: «Οι προσκυνητές και οι ιερείς ένοιωθαν στο σβέρκο τους την επιτήρηση και τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας των Τ/Κ που κατέκλυσαν τον χώρο και έκαναν τους πάντες να αισθάνονται άσχημα», είπε περίπου. Ένα σας λέω . Από τη περιγραφή εφοβήθηκα κι εγώ ο ίδιος που ήμουν και παρών. Και ευτυχώς που ήμουν εκεί, αλλιώς θα την πίστευα. Όπως φαντάζομαι την πίστεψαν και χιλιάδες τηλεθεατές του ΡΙΚ.

Για αποκατάσταση της αλήθειας: Υπήρχαν επί τόπου καμιά δεκαριά Τ/Κ «αστυνομικοί». Μπορεί και λιγότεροι. Με τελείως διακριτική παρουσία, ασχολούνταν με καθήκοντα διευκόλυνσης της τροχαίας, και κανένας δεν τους πήρε είδηση. Δεν μας είπαν «μαύρα εν τα μάθτια σας». Την παραπάνω ώρα ήταν χασιμιοί. Θα σπάσω που τους είδε η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, να είναι πάνω στο σβέρκο μας και να μας παρενοχλουν. Εν έτσι που θα προβάλουμε τη φιλία και την αλληλοκατανόηση; Είναι με αυτό το τρόπο που το κρατικό κανάλι βοηθά τη φιλία μεταξύ Ε/Κ και Τ/κ; Δηλαδή εκάναμε ένα ΒιΖ/ ΕΜΕΙΣ και ετελειώσαμε? Και κάμνουμε μαύρη προπαγάνδα από το κύριο δελτίο ειδήσεων; Στο κάτω κάτω, τι οδηγίες έχουν οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ; Να βκάλλουν ιστορίες που τη κκελλέ τους αναλόγως της πολιτικής τους τοποθέτησης; Όπως πάμε, στις ειδήσεις των 11:00 θα μας πουν ότι έκαμναν μας και σωματικό έλεγχο πριν να μπούμε στην εκκλησία…

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s