Οι έδρες δεν «κοτσιανιάζονται»

ImageΤης Μαριλένας Ευαγγέλου

Οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, όπως και να ψηφίσουν. Τελεία. Αυτό δεν αποτελεί είδηση (γιατί είδα και κάτι περίεργα δημοσιεύματα και άκουσα κάτι περίεργες δηλώσεις). Ίσχυε και κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία κατά την οποία μάλιστα είχαμε και τ/κ υποψήφιο, τον Μεχμέτ Χασάν.

 

Η είδηση την οποία έριξε ο ΥΠΕΞ το περασμένο Σάββατο (επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του «Π» το οποίο δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 16/12/2013) είναι ότι προωθείται νομοσχέδιο με το οποίο θα διευκολύνονται οι Τ/κ για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Πώς; Με το να εγγράφονται αυτόματα όλοι όσοι κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα της ΚΔ. Ενδεχομένως θα στηθούν και κάλπες στα οδοφράγματα ή κοντά στα οδοφράγματα την ημέρα των εκλογών.

 

Και συμπλήρωσε λοιπόν ο Ιωάννης Κασουλίδης ότι αν ήθελαν οι Τ/κ (και κρατάτε αυτό το «ΑΝ»), θα μπορούσαν να εκλέξουν μέχρι και δύο ευρωβουλευτές. Κάντε τη μαθηματική πράξη σε αναλογία πληθυσμού και θα δείτε ότι μπορούν, ΑΝ θέλουν.

 

Πήρε λοιπόν η Συμμαχία Πολιτών τη δήλωση, την τράβηξε, την ξεχείλωσε και έβγαλε το συμπέρασμα ότι «δίνουμε στο πιάτο» δύο ευρωβουλευτές στους Τ/κ. Και η συζήτηση μεταφέρθηκε σε πάνελ τηλεοπτικά, και σε συζητήσεις ραδιοφωνικές με τη μόνη φωνή λογικής (από αυτούς που άκουσα) αυτή του Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος κατέληξε στο ότι αν υπήρχε στην Στοκχόλμη Νόμπελ διαστρέβλωσης, θα έπρεπε να μας το δώσουν. Και συμφωνώ!  

 

Επανερχόμαστε στο «ΑΝ». Άκουσε κανείς την ηγεσία των Τ/κ να προωθεί την ιδέα της υποψηφιότητας Τ/κ κομμάτων ή ανεξάρτητων πολιτικών στις ευρωεκλογές; Όχι. Τι προωθείται από την τ/κ πολιτική ηγεσία; Η εκπροσώπηση εντός Ευρωκοινοβουλίου με το καθεστώς του παρατηρητή. Καθεστώς το οποίο δίδεται μόνο σε υπό ένταξη χώρες. Γιατί; Η απάντηση ερμηνεύεται δια της ανάγνωσης των προθέσεων και μόνο, διότι επίσημη απάντηση επί του προκειμένου δεν έχει δοθεί. Διότι λοιπόν, προφανώς δεν επιθυμούν να εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπό το μη θεσμοθετημένο καθεστώς του παρατηρητή, θα μπορούν πιο εύκολα να εκδηλώνονται ως εκπρόσωποι της «ΤΔΒΚ».   

 

Από την άλλη πλευρά, κρινόμαστε γιατί δεν δίδουμε κίνητρα στους Τ/κ για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Μάλιστα ο Σουλτς αναμένεται –όπως δεσμεύθηκε προσφάτως- να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ειδικά για το θέμα αυτό. Και το υπό προώθηση νομοσχέδιο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.  Με προφανή στόχο την αποδυνάμωση παράλληλα της απαίτησης των Τ/κ για συμμετοχή στο Ε.Κ. υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

 

Επειδή ακούω και ευρωβουλευτές να συμμερίζονται την άποψη ότι στόχος των Τ/κ είναι πρωτίστως η διασφάλιση των δύο εδρών στο Ε.Κ. και δευτερευόντως το καθεστώς του παρατηρητή, ας μην ανησυχούν. Δεν χάνονται οι δύο έδρες. Θέλει μεγάλα κότσια να υποβάλει τ/κ κόμμα ή τ/κ πολιτικός υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές. Γιατί ακόμα και αυτοί που πιστεύουν πραγματικά στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση τούτου του τόπου, δεν τολμούν λόγω της εσωτερικής διαμάχης (της ίδιας που επικρατεί και στην δική μας πλευρά), η οποία  δεν αφήνει ακόμη και αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά να περάσουν από την σκέψη στην πράξη.

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πολίτης (23/12/13)

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Οι έδρες δεν «κοτσιανιάζονται»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s