Κυπριακό: Ο τετραγωνισμός του κύκλου

1148811_399272263528180_819926848_nτης Ρένας Χόπλαρου

Προϋποθέσεις για να ξεμπλοκάρουμε:

  •   Υπάρχει στην πολιτική το λεγόμενο σημείο καμπής, που σηματοδοτεί το όριο που άμα το περάσεις μετά δεν έχει επιστροφή. Το περάσαμε προ πολλού και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο πλήρες, μα πλήρες, αδιέξοδο. Μπλοκαρισμένοι. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το αύριο. Δεν υπάρχει οδικός χάρτης για το πώς θα ξεμπλοκάρουμε. Περιμένουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις. Το δημογραφικό μπορεί να λύσει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου από μόνο του. Η αίσθηση είναι πώς ο σημερινός Πρόεδρος πληρώνει θέλοντας και μη όλα τα λάθη και την ατολμία των προηγουμένων Προέδρων (με εξαίρεση τις φωτεινές στιγμές του Κληρίδη και του Βασιλείου).
  • Ο Ερντογάν παρότι είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της χώρας του, δεν είναι καθόλου σίγουρο ποια κίνηση θα κάνει σε σχέση με το κυπριακό. Εάν επιβιώσει, μπορεί να επιλέξει μια win win συνθήκη πουλώντας την επίλυση του κυπριακού ως νίκη στο εσωτερικό του. Υπάρχει και η περίπτωση να σκληρύνει πολύ τη θέση του, εάν αυτό είναι που του βγαίνει πολιτικά για την επιβίωσή του. Όσοι τρίβουν τα χέρια με ανακούφιση για  την αστάθεια της Τουρκία δεν κατανοούν το απλούστερο: α) δεν μας συμφέρει ένα πάνοπλο και ασταθές κράτος δίπλα μας β) μπορεί να ξυπνήσουμε μια μέρα με το κυπριακό λυμένο σε στυλ λύσης Eurogroup ή να αντιμετωπίσουμε την παγερή αδιαφορία για το μέλλον του μικρού νησιού μας. 
  •  Η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου εγκλωβίζει τον Νίκο Αναστασιάδη περισσότερο. Μην με παρεξηγήσουν οι φίλοι Δηκοϊκοί. Κι εγώ αν ήμουν ΔΗ.ΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο θα ψήφιζα ως τον πιο γνήσιο εκφραστή της απορριπτικής γραμμής στο κυπριακό. Το έργο το έχουμε ξαναδεί το ίδιο και απαράλλακτο με τον Γλαύκο Κληρίδη όταν εγκλωβίστηκε με τους ακραίους για να παραμείνει στην εξουσία. Το γνωρίζει  καλύτερα από όλους το Προεδρικό. Το στοίχημα του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι μόνο να κάνουν τις θέσεις τους πλειοψηφικές μέσα στο κόμμα τους (αλήθεια πόσοι τις συμμερίζονται πέραν από μιας «φωτισμένης» και δυναμικής μειοψηφίας;) αλλά και να ξεπεράσουν τον συγκυριακό πραγματισμό που χαρακτηρίζει το κόμμα τους από την εποχή της ίδρυσης του.  Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει ο ΔΗ.ΣΥ είναι να προσφεύγει στον λαϊκισμό όταν δεν υπάρχει προοπτική λύσης. Όταν υπάρχει πραγματική συγκυρία αναμετριέται με  όλες του τις δυνάμεις. Αυτό θα σήμαινε μια προσπάθεια να ξεπεράσει ο ΔΗ.ΣΥ τον εγγενή δυϊσμό του, μεταξύ πραγματισμού και εθνικισμού. Αυτό θα ήταν η καλύτερη  τιμή που θα μπορούσαν να κάνουν στο Γλαύκο Κληρίδη στο κόμμα τους και στον τόπο. Διαφορετικά, εάν επιλέξει και ο Νίκος Αναστασιάδης τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό θα παραπαίουμε μεταξύ ενός εφιαλτικού σεναρίου και ενός  εφιαλτικότερου.
  •   Το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε μια τυπικά «λάθος φάση» τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία. Τη στιγμή που η κοινή γνώμη αναζητεί σταθερότητα, το ΑΚΕΛ προκρίνει μια αποσταθεροποιητική επιλογή, χρησιμοποιώντας ένα τζάμπα αντιμνημονιακό λόγο, χωρίς φυσικά συγκροτημένη αντιπρόταση. Απλά διακηρύσσουν σε κάθε περίπτωση τις έμμονες ιδέες τους και πολεμούν αυτά που εκλαμβάνουν ως έμμονες ιδέες του αιώνιου αντίπαλού τους, οι οποίες πολύ συχνά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πραγματικά πιστεύει, λέει ή κάνει ο αντίπαλός τους. Δεν γίνεται διάλογος επί πραγματικών καταστάσεων και ζητημάτων. Για αυτό προφανώς υπάρχει διαρροή ακελικών ψηφοφόρων προς Λιλλήκα. Για αυτό και ο ΔΗ.ΣΥ παραμένει η μόνη συγκροτημένη σταθεροποιητική πολιτική δύναμη του τόπου, δυστυχώς δίχως σοβαρή αντιπολίτευση απέναντί του.
  •  Το ΑΚΕΛ  είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας της λύσης μιας και από μόνο του το Προεδρικό και ο ΔΗ.ΣΥ δεν μπορούν χωρίς τη στήριξή του να το κουνήσουν ρούπι. Εάν το ΑΚΕΛ ήταν υπεύθυνη δύναμη θα το αποδείκνυε το 2004 και στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια όταν ο Αναστασιάδης τον κάλυπτε πλήρως, μην πω ότι λειτουργούσε ως ο «λαγός» του, ανοίγοντάς του το δρόμο. Προφανώς σήμερα το ΑΚΕΛ δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν είναι μόνο το σκάνδαλο της Δρομολοξιάς που κρατάει τον Άντρο Κυπριανού συνετό στο εθνικό συμβούλιο, είναι και ο κίνδυνος της μεγάλης συρρίκνωσης των ποσοστών του εάν για άλλη μια φορά πάει κόντρα στην ιστορία του.  Μόνο που η πολιτική συνέπεια και ευθύνη δεν χτίζονται  από τη μια μέρα στην άλλη με στροφή 180 μοιρών (μακάρι να κάνω λάθος). Το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να έχει εκείνη τη στιβαρή και τολμηρή ηγεσία που θα κάνει το αποφασιστικό βήμα επιβάλλοντας τη συναίνεση.  Πώς το ΑΚΕΛ που κουρντίζει τους ψηφοφόρους του σε μια στείρα αντιμνημονιακή, αντικυβερνητική γραμμή, θα τους πείσει μετά να συναινέσουν, να συνεργαστούν με τη γραμμή (αν πετύχει) Αναστασιάδη στο Κυπριακό; Εννοείται ότι τον διάλογο αυτόν, μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας (σκοτσέζικο ντους τον έχω ονομάσει), τον κάνουμε σχεδόν καθημερινά. Πραγματικά εύχομαι να διαψευστώ και να φάω το καπέλο μου, όπως ο Ρόμπαξ στα Μίκυ Μάους.
  • Όσο χρήσιμη είναι μια σοβαρή κεντροαριστερά σε μια κοινωνία, άλλο τόσο είναι και μια σοβαρή κεντροδεξιά. Όσο χρήσιμη είναι μια σοβαρή αριστερά, άλλο τόσο είναι και μια σοβαρή δεξιά. Έτσι πάνε οι κοινωνίες μπροστά. Έτσι εξηγείται γιατί δεν πάμε εμείς.
Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s