Συνάντηση αντιπροσωπείας «Μένουμε Ευρώπη» με Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. (video)


Απόσπασμα από τις μεσημβρινές ειδήσεις του ΑΝΤ1 Κύπρου (28/01/14) με ρεπορτάζ από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και τους συνεργάτες του. Θα ακολουθήσουν σύντομα συναντήσεις και με τα άλλα μεγάλα κόμματα.


Εδώ ένα ρεπορτάζ από το newsup: http://newzup.net/articles/2014/01/28/%C2%AB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%C2%BB

Η ατζέντα της συνάντησης όπως τέθηκε από την Πρωτοβουλία:

  1. 1.       Για το Κυπριακό σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων που δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε χωρίς πολιτική τόλμη και υπερβάσεις.
  2. 2.       Κυπριακό/Αέριο/Τουρκία σε σχέση με τη δυνατότητα εξόρυξης του αερίου χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας.
  3. 3.       Εμβάθυνση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, δίχτυ ασφαλείας σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η στήριξη της ανεργίας.  Η δίκαιη λιτότητα παραμένει ημιτελής λόγω πολιτικού κόστους. Η κοινωνία μας έχει χωριστεί σε insiders και outsiders, δηλαδή στους προνομιούχους εντός του συστήματος και στους μη προνομιούχους εκτός συστήματος.  Η πραγματική πρόκληση είναι εάν θα καταφέρουμε, στο δημοσιονομικά περιορισμένο πλαίσιο της χώρας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργεί ο βαθύτερος μετασχηματισμός του κυπριακού κράτους και του κοινωνικού του μοντέλου. Έχουμε συγκεκριμένες ιδέες.
  4. 4.       Ευρωεκλογές: Αναγνωρίζουμε ότι μιλάμε με το πιο συνεπές κόμμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου. Θέλουμε να μπολιάσουμε τη συζήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής με ιδέες από το Spinelli Group, στο οποίο συμμετέχουμε πλέον και επισήμως (ιδρυτές Γκυ Φέρχοφστατ, Ιζαμπέλ Ντυράντ και Ντανιέλ Κον Μπετίτ). Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ που αφορούν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικές, πιο συγκεκριμένα τις απόψεις του για την προοπτική της ομοσπονδοποίησης της Ε.Ε.  Τέλος, θα κάνουμε μια ερώτηση για τη συμμετοχή των ΤΚ στις ευρωεκλογές.

 

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη», παρέστησαν έξι άτομα:

Ρένα Χόπλαρου, εκπαιδευτικός/ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών/ δημοσιογράφος

Γιάννος Ιωάννου, οικονομολόγος/επιχειρηματίας

Ισμήνη Παφίτη, αρχιτέκτονας

Ντενίζ Μπιριντζί, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΤΚ Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (TDP)

Γιώργος Φίλης, εκπαιδευτικός σύμβουλος, University of Tennessee

Χαράλαμπος Βρασίδας, Επίκουρος Καθηγητής  Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου CARDET (Center for the Advancement of Research and Development in Educational Technology).

Μετά τη λήξη της συνάντησης, η Ρένα Χόπλαρου Χόπλαρου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, έκανε την εξής δήλωση:

Κάναμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τους συνεργάτες του. Διαπιστώνουμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών νιώθει αποκλεισμένος, βαθιά απογοητευμένος και θυμωμένος με την πολιτική διαδικασία όπως συμβαίνει σήμερα λόγων των γνωστών φαινομένων της ανομίας, ατιμωρησίας και αδικίας. Η Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» θέλει να έχει ένα σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα. Υποστηρίζουμε με πάθος τις γενναίες αποφάσεις στο κυπριακό.  Υποστηρίζουμε την εξυγίανση του δημόσιου τομέα,  την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης, τη δικαιότερη κατανομή του κόστους της λιτότητας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ιδιωτικών υπαλλήλων, που χτυπήθηκαν περισσότερο από όλους από την κρίση. Η πραγματική πρόκληση είναι εάν θα καταφέρουμε, στο δημοσιονομικά περιορισμένο πλαίσιο της πατρίδας μας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργεί ο βαθύτερος μετασχηματισμός του κυπριακού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου.

Είμαστε πολίτες που αντιστεκόμαστε στις μαγικές και εύκολες λύσεις. Όμως φτάνουμε στα όρια μας. Δεν αντέχουμε άλλο πολιτικές ελίτ που είτε θα αδιαφορήσουν για το κοινό καλό ή που θα το υποτάξουν στο στενό κομματικό συμφέρον χωρίς να δώσουν μια γερή μάχη.  Τέλος, θεωρούμε φενάκη την όποια ιδέα αποκοπής από το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την υποχώρηση στον  μοναχικό, εθνικό δρόμο.

Κύριε Πρόεδρε, θα στεκόμαστε δίπλα σας εάν κινείστε με πολιτικές που υπηρετούν το παραπάνω μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που μόλις περιέγραψα. Θα είμαστε απέναντι όπου βλέπουμε αναποφασιστικότητα και ολιγωρία λόγω πολιτικού κόστους, έλλειψη σχεδίου ή λαϊκισμό ή όπου ακούμε μόνο λόγια. Μας αξίζει το καλύτερο και η μόνη επιλογή μας είναι να τα καταφέρουμε.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s