Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη» σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν

Οι εξελίξεις ήρθαν με ορμή και ένταση που ίσως να ξάφνιασαν πολλούς. Φαίνεται πως πάμε τελικά για κοινό ανακοινωθέν, τέτοιο που να κλειδώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης. Αυτή φαίνεται πως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη εδώ και καιρό, κάτι που στην πορεία μεταβλήθηκε σε πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς  ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται αποδυναμωμένος  στο εσωτερικό της χώρας του και στην Κύπρο εισήλθαμε βαθιά  στην οικονομική κρίση.

Ο ψηλός πήχης που είχε βάλει ο Πρόεδρος θα μπορούσε να έχει και μια θετική συνέπεια: τον «εξαναγκασμό» των «σκληρών συνεταίρων» της κυβέρνησης να παραμείνουν μαζί του τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Η μέχρι χθες αναποφασιστικότητα του Προέδρου τράβηξε αρκετά, σε σημείο μάλιστα που έδινε και δικαιολογημένα αφορμή στο ΑΚΕΛ να κάνει κριτική σε σχέση με τη διαφαινομένη εγκατάλειψη από πλευράς κ. Αναστασιάδη των συμφωνιών που είχαν καταφέρει οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ.

Τελικά φαίνεται πως η ομοφωνούσα διεθνής κοινότητα, με πρώτο βιολί τους Αμερικάνους, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το προσχέδιο του οποίο έχει ήδη διαρρεύσει.

Κρίνουμε ως μεγάλη επιτυχία την ολοκλήρωση αυτής της πρώιμης φάσης της νέας διαδικασίας, έστω και αν γνωρίζουμε πως τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα προχωρήσουμε σε τελική λύση. Το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί ένα σκαλί για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες για αυτό είμαστε αισιόδοξοι πως θα προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση νέου σχεδίου λύσης. Αυτό το χρειάζονται οι πολίτες της Κύπρου, το χρειάζεται η γειτονιά μας, το χρειάζονται όλοι οι διεθνείς θεσμοί στους οποίους ανήκουμε.

Δυστυχώς όμως η διαδικασία που ούτε καν άρχισε επίσημα, βρήκε ήδη τα πρώτα εμπόδια: ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, πριν καν να σφραγιστεί το χαρτί του κοινού ανακοινωθέντος, απείλησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Κρίνουμε αυτό το ενδεχόμενο ως εξόχως αρνητικό, αν όχι, ξεκάθαρα ανέντιμο εκβιασμό. Το κοινό ανακοινωθέν όπως έχει διαρρεύσει δεν δίνει το δικαίωμα ούτε στον κ. Παπαδόπουλο, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο να κάνει κριτική: ο Πρόεδρος έκανε ακριβώς εκείνο που είχε υποσχεθεί, ενώ βασίστηκε στα όσα είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοι του. Η συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την πετυχημένη συμπερίληψη δυνατών στοιχείων για μια λειτουργική ομοσπονδία στο ανακοινωθέν, τον ενδιαφέρει περισσότερο η διαιώνιση του βολικού αδιεξόδου πάνω στο οποίο κάποιοι πολιτικοί έκτισαν τις καριέρες τους.

Σημειώνουμε τέλος τους χαμηλούς τόνους που κράτησε το ΑΚΕΛ.   Μπορεί κανείς  βάσιμα να ερμηνεύσει τη στάση αυτή ως ένα πράσινο φως, ως υποστήριξη. Η συμπόρευση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν και όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο της λύσης, είναι απαραίτητη αλλά και ικανή προϋπόθεση για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s