Να δώσουμε μια ευκαιρία στη λύση

1-039b007823Του Πάνου Τσιρίδη*

Τις τελευταίες ημέρες κάτι σημαντικό συμβαίνει στο Κυπριακό. Κυπριακή κυβέρνηση και τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να συμφωνούν σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο συμφωνίας της βάσης των συνομιλιών. Διδασκόμενοι από την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν, η νέα συμφωνημένη στρατηγική της πλευράς μας είναι:

1. Να θέσουμε από την αρχή την ανάγκη συμφωνίας στα βασικά θέματα ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα των αέναων συνομιλιών χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί τα ουσιώδη
2. Να αποφύγουμε τα εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα πριν φανεί ότι υπάρχει γενικότερη συναίνεση για λύση
3. Να διασφαλίσουμε πάση θυσία αυτά που μας ενδιαφέρουν για το ενωμένο κράτος: μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς δικαιώματα μονομερούς απόσχισης.

Φαίνεται ότι αυτά περνάνε. Φυσικά θα κάνουμε κι εμείς οδυνηρές παραχωρήσεις. Αλλά, στο τέλος, αν δεν συμφωνηθούν όλα, θα είναι σαν να μην έχει συμφωνηθεί τίποτε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανασφάλειες της ελληνικής πλευράς που ανέκυψαν από το Σχέδιο Ανάν, το σχήμα που προκύπτει είναι χαλαρή Ομοσπονδία με μεγάλες δυνατότητες αυτοδιοίκησης για κάθε πλευρά. Επίσης, μπορεί να βρεθεί και κάποια άκρη με τους εποίκους, μια και από τη δική μας πλευρά υπάρχει σημαντικό ελληνικό μεταναστευτικό ρεύμα. Παράλληλα, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου μας επιτρέπουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναβάθμισης.

Σε μια περιοχή με ισχυρότατη παρακαταθήκη πολιτικού διχασμού φαίνεται ότι οι μεγάλες παρατάξεις, η Κεντροδεξιά και η Αριστερά, στηρίζουν. Όσοι αντιδρούν αντανακλαστικά, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: όσους ρομαντικούς θεωρούν ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να διεκδικήσουμε ευνοϊκότερη λύση και σε όσους έχουν κάθε συμφέρον να μην αλλάξει το υπάρχον οικονομικό και πολιτικό καθεστώς.

Με τους πρώτους δεν συμφωνώ, τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο, αλλά εν πάση περιπτώσει τους καταλαβαίνω. Οι επαγγελματίες της απόρριψης είναι το πρόβλημα: Πίσω από το προσωπείο της ψευτοπατριωτικής ρητορείας κρύβονται τα συμφέροντα της διατήρησης ενός απομονωμένου ημικατεχόμενου mafia state στο οποίο επιδιώκουν να είναι κυρίαρχοι. Ένα τεράστιος μηχανισμός προπαγάνδας ξαναμπαίνει σε λειτουργία.

Θα είναι όμως πραγματικά κρίμα να μην επιδιώξουμε να δώσουμε ένα τέλος σε μια κατάσταση που φαίνεται να παγιοποιείται. Τι συμφέρον έχουμε να αφήσουμε το καθεστώς της κατοχής να αναγνωριστεί de facto;

Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στη λύση και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Αν αποτύχει, τουλάχιστον να έχουμε κάνει το καθήκον μας και να είμαστε εντάξει με τη συνείδησή μας στις επομενες γενιές που θα κληρονομήσουν, και επίσημα, τουρκικά σύνορα στη Λευκωσία.

*Στο μπλογκ της Πρωτοβουλίας αναρτούμε και κείμενα τρίτων, πάντα με την άδεια των συγγραφέων, που βρίσκουμε ότι είναι σχετικά με τους δικούς μας προβληματισμούς και προσφέρουν ευκαιρία για διάλογο.

Η εικόνα είναι από το Καλέμι ( Γενάρης-Φεβράρης 2010, Έντυπο της Πλατφόρμας Ε/κ και Τ/κ Εκπ/κών «Ενωμένη Κύπρος»).

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s