Τα τετελεσμένα της εισβολής και το τίμημα της ανατροπής τους

Imageτου Νίκου Κωνσταντίνου

Στην Κύπρο χάσαμε εδάφη σε ένα πόλεμο το 1974. Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα τα τετελεσμένα του πολέμου. Να αναγνωρίσει δηλαδή πως νόμιμα έγινε η Τουρκική εισβολή αφού ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία επέμβηκε για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους. Έτσι, θα μπορούσε να κρατήσει η Τουρκία τα εδάφη ή να προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους οδηγώντας στη διχοτόμηση του νησιού με την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. 

Η δική μας πλευρά, για να αποφύγει τη διχοτόμηση, έκανε μια ιστορική παραχώρηση. Δέχτηκε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο αλλά ζήτησε να μην αναγνωριστούν τα τετελεσμένα. Δέχτηκε δηλαδή ότι στην Κύπρο αποφάσεις θα παίρνονται με τη σύμφωνο γνώμη και των δύο κοινοτήτων και όχι στη βάση της πλειοψηφίας. Κέρδισε όμως την μη-αναγνώριση των τετελεσμένων και τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για μια ενωμένη Κύπρο. Πείσαμε και έτσι όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών από τότε μιλούν για δύο πράγματα. Λύση στη βάση (1) μίας κυριαρχίας και (2) πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

Μάθημα πρώτο. Δεν έχει σημασία αν εσύ αποδέχεσαι τα τετελεσμένα ενός πολέμου ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι αν τα αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Στην περίπτωση του Κυπριακού, η διεθνής κοινότητα αποδέχτηκε να μην αναγνωρίσει τα τετελεσμένα του πολέμου του 1974 στην Κύπρο διότι η δική μας πλευρά έκανε την παραχώρηση να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Συμπέρασμα. Αν η δική μας πλευρά απορρίψει την πολιτική ισότητα, τότε αναπόφευκτα η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει τα τετελεσμένα του πολέμου στην Κύπρο. Ίσως να μην είναι εύκολο να αναγνωριστεί δεύτερο κράτος στο βορρά, θα δοθούν όμως στους κατοίκους αυτών των περιοχών όλα τα προνόμια που θα είχαν αν αναγνωριζόταν το κράτος τους (διαβατήριο, εμπορικές σχέσεις, κλπ). Μεσοπρόθεσμα, αυτό θα φέρει διχοτόμηση.

Μάθημα δεύτερο. Όταν πολιτικά κόμματα απορρίπτουν την πολιτική ισότητα (ως ρατσιστικό όρο και απαράδεκτη υποχώρηση) αλλά ταυτόχρονα ζητούν λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: 1) ψεύδονται και λαϊκίζουν για ψηφοθηρία. Φάσκουν και αντιφάσκουν αφού τα ψηφίσματα των ΗΕ μιλούν για πολιτική ισότητα. 2) δεν γνωρίζουν τι λεν τα ψηφίσματα των ΗΕ. Και στις δύο περιπτώσεις αυτοί που το κάνουν είναι επικίνδυνοι. Σε αυτές τις κατηγορίες τοποθετώ το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, το ΕΥΡΩΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών. Εύχομαι, αυτή τη φορά να μην επικρατήσουν.

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Τα τετελεσμένα της εισβολής και το τίμημα της ανατροπής τους

  1. Ο/Η strovoliotis λέει:

    Μια ένσταση: δε δεχτήκαμε την πολιτική ισότητα ως κάτι νεο. Ηταν μέρος του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αρχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s