Ζώνη Κατοικίας, Εδώ και Αλλού: Τι συμβαίνει τελικά στην παλιά πόλη της Λεμεσού/Λευκωσίας

Imageτης Ζωής Λόρδου

Η Ζώνη Κατοικίας σε μια κοινωνία είναι η σπονδυλική στήλη της πολιτιστικής και εμπορικής ανάπτυξης της κοινωνίας. Ας εστιάσουμε στη συνοικία, το μικρότερο σύνολο κάτοικων σε ένα αστικό κέντρο.

Οι κάτοικοι μιας συνοικίας είναι ο λόγος που αυτή η συνοικία έχει ζωή και ασφάλεια όλο το εικοσιτετράωρο. Λόγω της ύπαρξης κατοίκων υπάρχει και η εμπορική ανάπτυξη στις ζώνες κατοικίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και μόνο. Για αυτό τον λόγο το Τοπικό Σχέδιο έχει καθορίσει Οικιστικές Ζώνες οι οποίες προστατεύουν τα συμφέροντα και τις συνθήκες υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων.

Το Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού είχε την ατυχία να μην προστατεύεται από τείχη. Τα τείχη καθορίζουν ένα φυσικό όριο του Ιστορικού Πυρήνα δια μέσω του οποίου ο Δήμος μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη και πολεοδομικό σχεδιασμό του ιστορικού κέντρου με σαφείς ζώνες. Η διείσδυση νέων χρήσεων και κτιρίων που έτυχε στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού έχει δημιουργήσει μια εικόνα πολύ πιο εύπλαστη για μετεξέλιξη λόγω αυτής της ανυπαρξίας φυσικού συνόρου, όπως τα τείχη. Μετά ήρθε το ΤΕΠΑΚ… Αγοράστηκαν πολλά κτίρια τα οποία υλοποίησαν το σύμπλεγμα του πανεπιστήμιου. Αλλά έβαλαν λουκέτο πολλές εμπορικές χρήσεις: καταστήματα, η δημοτική αγορά υπολειτουργεί και σιγά σιγά μετατρέπεται σε εστιατόρια. Η περιοχή του κάστρου γέμισε με πολύ ωραίους χώρους εστίασης, διασκέδασης και καφετέριες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς του  επισκέπτη και του τουρίστα.

Όμως έφυγαν οι κάτοικοι. Σιγά σιγά, αρχοντικά παλαιών οικογενειών μετατρέπονται σε εστιατόρια, καφέ, και το ΤΕΠΑΚ. Ο ιστορικός πυρήνας της Λεμεσού θα μετατραπεί σταδιακά αλλά σταθερά σε ένα άψυχο αστικό κέντρο (downtown) όπου μετά τις ώρες διασκέδασης μετατρέπεται σε μια έρημη πόλη φάντασμα.

Αυτό το αστικό πρόβλημα το «είδαν» οι Πολεοδόμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια στις ιστορικές πόλεις στα κράτη  της Ευρώπης και Αμερική αλλά και στην Κίνα—αν εξεταστεί το ιστορικό κέντρο της Σαγκάης, όπου μετά από διάθεση σημαντικών κονδυλίων, έγινε ανασχεδιασμός (urban redevelopment). Αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός είχε απόλυτο σκοπό να επαναφέρει Οικογένειες και Νεαρά Ζευγάρια πίσω στους Ιστορικούς Πυρήνες.

Δέστε τον Ιστορικό πυρήνα της Βαρκελώνης. Μέρος της επιτυχία της έγινε με ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης παλαιών κτιρίων σε διαμερίσματα για οικογένειες. Φυσικά υπάρχει και το πανεπιστήμιο, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα μουσεία. Όμως συνυπάρχουν χωρίς η μία πολεοδομική χρήση να επιβαρύνει την άλλη σε μια πανέμορφη, οικονομικά και πολιτιστικά υγιή Παλαιά Πόλη.

Η Παλαιά Πόλη της Λευκωσίας παρ´ όλη την ατυχία της να είναι μοιρασμένη, η παρουσία των τειχών της έχει προσφέρει ως τώρα «προστασία» από την διείσδυση του νέου αστικού σχεδιασμού μέσα στον Μεσαιωνικό Πυρήνα. Ήδη ο Δήμος έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη προστασίας των κατοίκων της Εντός των Τοίχων πόλης και αγωνίζεται σθεναρά για την Αυστηρή Χάραξη Ζώνης Κατοικίας σε συνδυασμό βέβαια με την χάραξη του Αστικού Κέντρου ώστε να συμβιώνουν αρμονικά όλοι οι συμβαλλόμενοι.

Η Μεσαιωνική Πρωτεύουσα έχει μέλλον να αναπτυχθεί σε μια ζωντανή και υγιή συνοικία διότι ακόμη η ψυχή της δηλαδή οι κάτοικοι επιμένουν και αγωνίζονται να παραμείνουν εκεί που ζουν.

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, το Τοπικό Σχέδιο υπάρχει για να το υπακούμε όλοι, ιδίως εσείς που αποφασίζετε για έκδοση πολεοδομικών αδειών. Η Μεσαιωνική Πόλη πρέπει να παραμείνει ζωντανή με αυστηρή τήρηση των νομών περί προστασίας της Ζώνης Κατοικίας. Διείσδυση καφενείων από 4 με 6 τραπεζάκια για τάβλι σε 60 και 80 τραπεζάκια μέσα σε Αμιγείς Ζώνες Κατοικίας πρέπει ήδη να το έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος διότι αυτά μεταλλάσσονται σιγά αλλά σταθερά σε χώρους διασκέδασης και εστίασης με δυνατή μουσική, πράγμα που έχουμε ήδη ζήσει! Είναι πολλά τα σφοδρά παράπονα οικογενειών που βιώνουν τέτοιες συνθήκες ανθυγιεινής διαβίωσης.

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι μην εκδιώξετε τους κατοίκους διότι είναι μια απόφαση που θα κοστίσει ακριβά στην κοινωνία μας στο μέλλον!

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s