Η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας για Ομοσπονδιακή Κύπρο

Image

Ήρθε η ώρα να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να επανενώσουμε τη χώρα μας. Ο κίνδυνος μόνιμης διχοτόμησης παραμονεύει περισσότερο από ποτέ. Για εμάς η διχοτόμηση είναι απαράδεκτη: είναι απάνθρωπη, αναχρονιστική και άδικη. Θα αποτελούσε πηγή διαρκούς ανταγωνισμού και προστριβών. Η διχοτόμηση δεν αποτελεί ασφαλή εναλλακτική επιλογή, αλλά πυροδοτεί εντάσεις και τον κίνδυνο βίαιων αναφλέξεων.

Μια ενωμένη Κύπρος θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού μας. Η επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα τερματίσει το απαράδεκτο status quo, θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα συμβάλει στην οικονομική ευημερία των παιδιών μας και των επερχόμενων γενεών.

Η επανένωση της Κύπρου θα έχει οφέλη για όλους. Θα εντάξει τους Τουρκοκυπρίους στη διεθνή κοινότητα και θα περιορίσει την εξάρτησή τους από την Τουρκία. Θα τερματίσει το καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας της ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη. Η Ομοσπονδιακή Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την εγγύηση για ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία για το σύνολο των πολιτών της. Ενισχύει τις θεσμικές δημοκρατικές διαδικασίες, εμβαθύνει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην αμοιβαία ανεκτικότητα.

Μια επανενωμένη Κύπρος θα συμβάλει στην εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και στην περιφερειακή ειρήνη, θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και πηγή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η Κύπρος θα μετατραπεί σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, προσελκύοντας τις απαραίτητες ξένες επενδύσεις που χωρίς λύση δύσκολα θα καταστούν διαθέσιμες.

Ως Κύπριοι, φέρουμε ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Η πρόσφατη ιστορία μας έχει προκαλέσει αδικίες και τραύματα σε όλους μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος μας και να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αποδοχής.
Εμείς οι υπογράφοντες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ανακοινώνουμε την ίδρυση μιας πρωτοβουλίας λύσης: της Πρωτοβουλίας για Ομοσπονδιακή Κύπρο. Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας, στο προσεχές κρίσιμο διάστημα, να εργαστούμε από κοινού, ως ενεργοί πολίτες, για την πραγμάτωση αυτής της ιστορικής προοπτικής.

Υπογράψτε εδώ
Facebook group εδώ

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s