Η άνοδος (;) της Ακροδεξιάς και η τύχη του ευρωπαϊκού οράματος

Image

Η Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» και το «Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο» σας προσκαλούν σε εκδήλωση/συζήτηση με τίτλο: 

«Η άνοδος (;) της Ακροδεξιάς και η τύχη του ευρωπαϊκού οράματος: ο αγώνας για τη δημοκρατία στη σκοτεινή ήπειρο» 

Κεντρικός καλεσμένος θα είναι ο εκδότης και συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος, υπεύθυνος των εκδόσεων Επίκεντρο, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά μια σειρά βιβλίων για το υπό συζήτηση θέμα. 

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι 
Μιχάλης Σοφοκλέους (Διευθυντής Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης»)
Γιάννος Κατσουρίδης (Ειδ. Επιστήμονας στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Αντώνης Έλληνας (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Νατάσα Αποστολίδου, επικοινωνιολόγος, ακτιβίστρια
Ατζέντα συζήτησης: Γιάννος Κ. Ιωάννου, εκ μέρους του «Μένουμε Ευρώπη»
Συντονισμός: Αντώνης Σκορδίλης, δημοσιογράφος

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό ενώ παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων σχετικών με το υπό συζήτηση θέμα από τις εκδόσεις Εκδόσεις Επίκεντρο.

Μερικά από τα θέματα/ερωτήματα που είναι πιθανό να συζητηθούν: 
• Ποια είναι τα βασικά ερμηνευτικά σχήματα για την κατανόηση του σύγχρονου ακροδεξιού φαινομένου;
• Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ακροδεξιάς και πώς συνδέονται με προηγούμενες ιστορικά μορφές της;
• Η ακροδεξιά στην Κύπρο.
• Τι θα σημαίνει για την Ε.Ε. όπως την ξέρουμε μια πιθανή νέα ευρωβουλή με αυξημένο αριθμό ακροδεξιών Ευρωβουλευτών;
• Χρησιμότητα και όρια θεωριών και όρων που υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο, όπως «λαϊκισμός», «εθνικολαϊκισμός», «θεωρία των δύο άκρων», «ακραίο κέντρο», «κατάσταση εξαίρεσης».
• Η αντιμετώπιση του ακροδεξιού φαινομένου (επικοινωνιακά, ακτιβιστικά, εκπαιδευτικά, κοινοβουλευτικά, συνταγματικά;)». 

(Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8, Βιομηχανική Περιοχή Έγκωμης, ακριβώς πίσω από το TV Plus, τηλ. 99771797, Δευτέρα 24/02/14, 7.00 μ.μ.)

(Την πρόσκληση σχεδίασε, όπως πάντα, η Αλεξία Νησιφόρου, ενώ το σχέδιο είναι από αυτό το άρθρο του Economist: http://www.economist.com/news/briefing/21592666-parties-nationalist-right-are-changing-terms-european-political-debate-does)

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s