Τα τύμπανα του κακού ή «Εκ κακού κόρακος, κακόν ωόν!…»

hajipapasτου Χρίστου Χατζήπαπα

«… Αλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,

Η τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται.

ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει…»

(Από τους Τρώες, Κ.Π.Καβάφη)

 

Εδώ και χρόνια, μόλις ανατείλει μια ελπίδα για λύση του Κυπριακού, τότε τα τύμπανα της άρνησης,  της διαιώνισης της μη λύσης, κρούουν υστερικά, διαχρονικά και μονότονα.

 

Στα δώματα των φοβικών, αυτών που δε διανοούνται να τολμούν και να ελπίζουν. Κάποιοι επειδή είναι τέτοιοι ακριβώς, άλλοι με συγκεκαλυμμένα κοντόφθαλμα συμφέροντα, μονίμως αγκυλωμένοι σε εθνικά στερεότυπα που διασαλπίζουν αποδεδειγμένα το μηδέν, αλλά και άλλοι για καθαρά λόγους πολιτικής επιβίωσης, κυνηγώντας σε θολά τοπία. Χωρίς διακινδύνευμα, νομίζουν. Ή συνειδητά επιτέλους φλερτάρουν με το  status quo και εν τέλει τη διχοτόμηση; Οι νομικισμοί τους πάντως, (των Νικόλα Παπαδόπουλου, Ομήρου και Λιλλήκα), μου θύμισαν τη διαμάχη ανάμεσα στον φημισμένο ρητοροδιδάσκαλο και πολιτικό Κόρακα, που είχε διακριθεί  τον πέμπτο αιώνα στις Συρακούσες, ως έξοχος δικανικός ρήτορας και του μαθητή του Τεισία. Την παραθέτω.

 

Ο Τεισίας, νεαρός ακόμη, ζήτησε από τον Κόρακα να του μάθει την τέχνη της ρητορικής. Μη διαθέτοντας όμως τα δίδακτρα συμφώνησαν με το δάσκαλό του, ότι θα τον πλήρωνε μόνο αν τον έκανε καλό ρήτορα και κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο. Ο Τεισίας έγινε, μετά τετραετή διδασκαλία, εξαίρετος πράγματι ρήτορας, αλλά δεν ανελάμβανε να συνηγορήσει σε δικαστήριο, για να αποφύγει την πληρωμή.

 

Ο Κόρακας αναγκάστηκε να σύρει το μαθητή του στα δικαστήρια. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στη δίκη, για να παρακολουθήσει τη μονομαχία. Ο Κόρακας εξήγησε στους δικαστές τη συμφωνία με τον Τεισία και τέλειωσε με αυτά τα λόγια: «Και τώρα, ω δικαστές, αποφασίστε. Σας ειδοποιώ όμως, πως μου είναι αδιάφορο τι απόφαση θα βγάλετε. Γιατί είτε τον καταδικάσετε τον Τεισία είτε τον αθωώσετε, εγώ τα λεφτά μου θα τα πάρω»!

 

Οι δικαστές τού ζήτησαν να εξηγήσει. Ο Κόρακας συνέχισε: «Αν το δικαστήριο αποφανθεί, πως οφείλει να με πληρώσει ο μαθητής, σύμφωνα με την απόφασή του, θα με πληρώσει φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε, πως δεν υποχρεούται να με πληρώσει, τότε ο μαθητής μου θα έχει κερδίσει την πρώτη του δίκη, οπότε, με βάση τη συμφωνία μας, οφείλει να με πληρώσει».Οι δικαστές έμειναν έκπληκτοι.

 

Αλλά ανέβηκε τότε στο βήμα ο νεαρός Τεισίας και είπε: «Κι εγώ αδιαφορώ για την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί ό,τι και αν αποφασίσετε, δεν οφείλω καμιά πληρωμή».

 

Γιατί «αν το δικαστήριο αποφασίσει να μην πληρώσω το δάσκαλο, τότε δεν θα τον πληρώσω φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε πως πρέπει να τον πληρώσω, τότε θα έχω χάσει την πρώτη μου δίκη, οπότε, κατά τη συμφωνία μας, δεν του οφείλω πληρωμή!»

 

Οι δικαστές, μην ξέροντας ποιον να πρωτοθαυμάσουν, το δάσκαλο ή το μαθητή, είπαν τότε την παροιμιώδη έκτοτε φράση: «Εκ κακού κόρακος,  κακόν ωόν!…»

 

Πάντως και οι τρεις προαναφερθέντες πολιτικοί μας είχαν ομολογουμένως καλούς κακούς δασκάλους. Γι’ αυτό προσέξτε τους, Κύριε Πρόεδρε. Κλείστε τ’ αυτιά σας στα τύμπανα του τέλματος, αφουγκραστείτε τη ζώσα Ιστορία, σταθείτε στο ύψος σας, όπως το είχατε ξανακάνει, μόνος δυστυχώς, τότε. Ο λαός διψά για τον τερματισμό της απέλπιδης αυτής στασιμότητας, ιδιαίτερα με ό,τι συντελέστηκε στα κατεχόμενα από τότε, αλλά κι σ’ εμάς προσφάτως, με την οικονομική κατάρρευση. Η ελπίδα, το μέλλον, οι διεθνείς συγκυρίες, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, βοούν για λύση. Ανυπερθέτως! Η στήριξη και από το άλλο μεγάλο κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ουσιώδης και ελπιδοφόρα. Η πλειοψηφία είναι μαζί σας, Πρόεδρε. Προχωρείστε! 

(Η Πρωτοβουλία ευχαριστεί τον συγγραφέα του άρθρου για την άδεια αναδημοσίευσης, όπως επίσης και τον Γιώργο Πήττα που το πρωτοπαρουσίασε στον «τοίχο» του)

 

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s