Back to the basics: Αριστερά-Δεξιά

Το «αριστερά-δεξιά» είναι η απάντηση που καλούμαστε, εδώ και αιώνες, να δώσουμε στο πώς θέλουμε τις κοινωνίες μας. Και ουσιαστικά είναι η προτεραιότητα που δίνουμε ανάμεσα σε δυο έννοιες που απαιτούν έναν έντιμο συμβιβασμό μεταξύ τους: την ισότητα από τη μιά, την ελευθερία από την άλλη.
Για την Δεξιά αρκεί η ισότητα στα μπροστά στον νόμο και στα ατομικά δικαιώματα (για την φιλελεύθερη έκδοσή της). Για την Αριστερά η ισότητα εκτείνεται στα «κοινωνικά» δικαιώματα. Αυτό ορίζει και τον ρόλο του κράτους.
Για την Δεξιά το κράτος είναι ρυθμιστικό (εργαλείο διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης στην πιο δεξιά εκδοχή, περιορισμένο στην προστασία της Ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων στην πιο φιλελεύθερη). Για την Αριστερά είναι εργαλείο αναδιανομής και ο μοναδικός τρόπος που έχει ως τώρα βρει για διασφαλίζει την ισότητα και τα «κοινωνικά» δικαιώματα.
Αυτά είναι γνωστά. Στην Ελλάδα αναγνωρίζαμε την διάκριση αριστερά – δεξιά μόνο επιφανειακά ή αποσπασματικά. Από την στάση τους στο πολιτειακό κάποτε, από τις θέσεις τους σε κοινωνικά αιτήματα άλλοτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διάκριση δεν υπάρχει.
Το να λες ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «Αριστερά-Δεξιά» είναι σαν να λες ότι έχουν πια απαντηθεί θεμελιώδη διλήμματα αιώνων ιστορίας του δυτικού κόσμου. Το να διαλέγεις αυτά που ακούγονται ωραία εκατέρωθεν, ή το να  ευαγγελίζεσαι μια μη κρατικιστική κεντροαριστερά, δεν είναι παρά αμήχανη απάντηση στην θεμελιώδη, σχεδόν υπαρξιακή, αμηχανία της, τώρα που τα «κοινωνικά» κράτη δεν μπορούν πια να δανείζονται από τις επόμενες γενιές. Ή εκλογικής φύσεως ρητορική σε παραζαλισμένους ψηφοφόρους.
Τόσο η ολοκληρωτική επικράτηση όσο και η ψύχωση με την «σύνθεση» και την «συναίνεση» είναι κακές για την Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι το παιχνίδι του έντιμου συμβιβασμού.
(Αναδημοσίευση ανάρτησης στο facebook με άδεια του συγγραφέα)
Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s