Οι φωτογραφίες της HELIOS ως τροφή για βαμπίρ

untitledΤου Παναγιώτη Σωφρονίου

Είναι εδώ και κάτι ώρες που στα κοινωνικά δίκτυά τους, οι Κύπριοι επιλέγουν να αναπαράγουν τις φωτογραφίες του αεροπορικού της Helios, που είχε θύματα 121 συνανθρώπους μας.

Πέρα από το απαράδεκτο της κίνησης των ιστοσελίδων να αναπαράγουν τις φωτογραφίες γιατί τα κλικς και οι διαφημίσεις τους θα αυξηθούν, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τις αναπαράγουμε κι εμείς ως Κύπριοι.

Η απάντηση, στα μάτια μου είναι απλή και σύνθετη συνάμα. Και προχωρά πέρα από το ατομικό υποσυνείδητο της βίας που μας έφερε ως εξελικτικά ικανούς να είμαστε εμείς οι απόγονοι των προηγούμενων γενιών. Προχωρά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ως λαός, που αρνείται να αποδεχτεί τα όρια, τις ικανότητες, τις αρετές και τις αδυναμίες του και να πορευθεί ειλικρινώς γι’αυτές τον Ρουβικώνα της γενιάς μας.

Έχοντας μεγαλώσει σε μια πατρίδα όπου ο λαός της ζει σε ένα διχαστικό δίπολο, χωρίς ποτέ να αφεθεί να ζήσει στα πραγματικά του μεγέθη, και στις αντικειμενικές μετρήσεις του αναστήματός των όποιων πράξεών του, διεκδικώντας τον τίτλο του «Περιούσιου» από τη μία, αλλά και του «Κατατρεγμένου» από την άλλη, δεν θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε πολύ διαφορετικά.

Ο Κύπριος λοιπόν είτε θα είναι ο «ήρωας», αυτός που μόνος προχωρεί και δεσποτικά και με βαριά τα νάματα της Ιστορίας δεικνύει δηκτικά στους υπολοίπους το δίκαιο, το ορθό και το ηθικό, κατατροπώνοντας Εχθρούς και Ζήλωτες στα πρότυπα του Δαυίδ, είτε θα είναι το «αιώνιο θύμα», που η Ιστορία του χρωστά, που πάντα το κεφάλι του πρώτο έβαζαν στην Γκιλοτίνα λογής λογής αυταρχικοί Ροβεσπιέροι.

Σε αυτό λοιπόν το απαράδεκτο κι εθνοκτόνο δίπολο, ζητάμε όλο και περισσότερο αίμα να γεμίσουμε τις οθόνες μας, μιας που Κολοσσαίο δεν φτιάξαμε ακόμη.

Κι αφού το αίμα που ζητάμε δεν μπορεί  τώρα να ‘ναι των αλλονών, των έτερων, των πάντα κακών και διωκτών μας, ε ας είναι και το δικό μας αίμα, ως αφορμή και νέκταρ για τις νέες νίκες που θα ‘ρθουν. Το αίμα των 121 που χάθηκαν άδικα στο Γραμματικό με το αεροπλάνο, των νέων που σέρνονται στον Μολώχ της ασφάλτου κάθε βράδυ, και τρέχουμε να ψάξουμε φωτογραφίες για να δούμε πόσο στραπατσαρίστηκε το αμάξι, και να καταδικάσουμε την κοινωνία που ψάχνει στα σκουπίδια για ένα κομμάτι φαΐ.

Ξεχνώντας πως η κοινωνία είμαστε εμείς. Περιούσιοι και κατατρεγμένοι…

Advertisements

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s