Συνεργασία Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη» και ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές

Averof_MenoumeEvropi (1)Η Πρωτοβουλία «Μένουμε ευρώπη» ανακοινώνει ότι θα  συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με το μέλος της Ρένα Χόπλαρου να είναι μία εκ των έξι υποψηφίων του κόμματος.  Η Πρωτοβουλία, από την αρχή της παρουσίας της, λειτουργούσε ως ομάδα πολιτικής πίεσης (μέσα βέβαια στα όρια των δυνατοτήτων μας). Θα ήταν αντιφατικό από μέρους μας από τη μια μεριά να επιδιώκουμε να επηρεάσουμε τα κέντρα πολιτικών αποφάσεων και από την άλλη μεριά να αρνηθούμε μια δυνατότητα να κάνουμε αυτό, τουλάχιστον δυναμώνοντας τη φωνή μας. Η Πρωτοβουλία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της, συμφωνώντας σε ό,τι βρίσκει σωστό, αλλά και ασκώντας κριτική εκεί που διαφωνεί, σε όλα τα κόμματα. Στην παρούσα φάση, οι θέσεις μας για την οικονομία και την Ε.Ε. βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές του ΔΗΣΥ, εν΄΄ω συγχρόνως έχουμε χαιρετίσει τις θετικές κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Συνεπώς, είναι από τη μεριά μας λογική η προσέγγιση με το ΔΗΣΥ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και διαφωνίες, όπως τις έχουμε αναπτύξει συχνά σε αυτό εδώ το μπλογκ.

Εδώ, η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» στις ευρωπαϊκές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

Η συνεργασία θα λάβει τη μορφή της συμμετοχής της κυρίας Ρένας Χόπλαρου στο ψηφοδέλτιο Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη».

Η συνεργασία με μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση, όπως είναι η Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε και να διευρύνουμε την προσέγγισή μας για άνοιγμα στην κοινωνία.

Συνολικά, το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και θα δίνει πολλές και ποιοτικές επιλογές στην ευρύτερη κοινωνία.

Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας και για το μέλλον, απευθυνόμαστε στους πολίτες και στην ευρύτερη κοινωνία και δημιουργούμε συνθήκες ευρύτερης συνεργασίας και σύνθεσης απόψεων στη μεγάλη προσπάθεια για να κτίσουμε μια καλύτερη Κύπρο, που θα έχει την πραγματική θέση της μέσα στην Ευρώπη.»

 

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Συνεργασία Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη» και ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές

  1. Ο/Η Pham Dung λέει:

    «η πρωτοβουλία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της»

    χαχα, γελάνε και οι πέτρες. πότε ήσασταν ανεξάρτητοι? Η εξωκοινοβουλευτική φωνή του ΔΗΣΥ είσασταν.

    πιο ένθερμους οπαδούς της κυβέρνησης που προωθεί τον ρατσισμό, την φτώχεια, την αστυνομοκρατία και την εξαθλίωση ενός λαού, ο ΔΗΣΥ δεν θα έβρισκε ποτέ. Μετά θα ρθείτε να λέτε κάτι ποιήματα για ελευθερίες, αλληλεγγύη και ανάπτυξη πάντα ενάντια όμως στην ισότητα και υπερ των ιδιωτικών συμφερόντων. Δύναμη στο λαό δεν έχετε, αλλά έχετε σπιουνιά και σχέσεις με τα κέντρα αποφάσεων, αυτό είναι το πρόβλημα. Οι απόψεις σας λαμβάνονται υπόψην από τα ανώτερα στρώματα και δικαιολογούν την ακροδεξιά κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Ε, όλο κάτι θα αποκομίσετε και σεις για την πολίτιμη προσφορά σας.

    • Ο/Η protovouliacypruseu λέει:

      Η εμπάθεια του ανώνυμου σχολιαστή δεν πιστεύουμε ότι ζητάει απάντηση, την αφήνουμε εδώ για να φανεί το επίπεδο αυτού του είδους της κριτικής (και δεν αναφερόμαστε στην ορθογραφία). Αν έκανε τον κόπο να διαβάσει τα κείμενα και τις παρεμβάσεις μας, να έρθει σε μια από τις εκδηλώσεις μας, θα είχε ίσως διαφορετική άποψη σχετικά με την ανεξαρτησία μας. Αυτό που ενοχλεί βέβαια είναι οι ιδέες και οι θέσεις μας, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο ιδρυτικό μας κείμενο και ύστερα. Αντί να γίνει διάλογος και κριτική πάνω σε αυτές, είναι πιο εύκολη η απόπειρα σπίλωσης και η διαβολή.

Σχολιάστε