Μια από τις χειρότερες νύχτες της ζωής μου Λεμεσός 26/3/2014

1978665_611681382251189_1443269137_nτου Αντρέα Σουτζιή*

Ψες ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες της ζωής μου. Ήμουν παρών σε μια εκδήλωση η οποία κανονικά θα προήγαγε την αγάπη, τη συμφιλίωση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ ε/κ και τ/κ. Αντί αυτού ζήσαμε στιγμές τρόμου, όταν μια μεγαλη ομάδα φανατικών φασιστοειδών επιτέθηκε στους παρευρισκόμενους, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο κτήριο που γινόταν η εκδήλωση.


Αφού με προπηλακισμούς , απειλές αλλά και ξύλο έδιωξαν παρά πολλούς που ήθελαν να παρευρεθούν, αφιερώθηκαν στο να διακόψουν με κάθε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης που είχε αρχίσει. Αρχικά φωνάζοντας συνθήματα και κάνοντας θορυβο, και στη συνέχεια επιτιθέμενοι εναντίον της γυάλινης πόρτας. Χτυπώντας με δύναμη πάνω στην έξοδο κινδύνου που ήταν μεταλλική, προκαλούσαν τρομερό θορυβο μέσα στην αίθουσα. Τελικά κατάφεραν να την ανοίξουν και πέταξαν μέσα μια φωτοβολίδα, και προσπάθησαν να μπουν. Επικράτησε πανδαιμόνιο και, προσωρινά, πανικός. Ευτυχώς επενέβησαν οι φρουροί του Αμερικάνου πρέσβη και τους πέταξαν έξω, καθώς και τη φωτοβολίδα. 


Δεν πέρασαν 10 λεπτά και κατάφεραν να κόψουν το ρεύμα. Σε πείσμα όλων όμως η εκδήλωση συνεχιστηκε, με τον φωτισμό εκτακτης αναγκης καθώς και με τους προβολείς των καμερών. 


Εδώ θέλω να τονίσω και να εξάρω τη συμπεριφορά του κ. Ταλάτ. Σε όλη τη διαρκεια της εκδήλωσης αυτός ήταν πράος και ήπιος, και δεν πανικοβλήθηκε ούτε στιγμή. Απάντησε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και τις πιο προσβλητικές (υπήρχαν και τέτοιες). Συνέχεια τόνιζε την ετοιμότητά του να εργαστεί για την ειρήνη και την επανένωση. Όταν του υποδείχτηκε ότι ο τωρινός ηγέτης των τ/κ , Δρ. Ερογλου, μπορεί να «κλώσει» και να μην προχωρήσει προς την εύρεση λύσης, αυτός τόνισε ότι, αν διαπιστωθεί τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της τ/κ ηγεσιας, τότε αυτός θα συνταχθεί με τους ε/κ και θα πιέσει για την επίτευξη λύσης.


Η αστυνομία, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν από αδιάφορη μέχρι απούσα. Παρ’ όλο που ειδοποιήθηκε εγκαίρως και ενώ υπήρχε το αντίστοιχο προηγούμενο της Πάφου,  δεν φρόντισε να έχει ικανοποιητικο αριθμό αστυνομικών στο μέρος, παρά μόνο τρεις. Έτσι όταν μαζευτήκαν 100-150 Ελαμίτες οι αστυνομικοί δεν μπορουσαν να κάνουν τίποτε.

Παρατάχθηκαν οι φασίστες μπροστά από την είσοδο του κέντρου και δεν άφηναν κανένα να μπει μέσα. Μόνο όσοι κατάφεραν να μπουν νωρίς τα κατάφεραν. Οι υπόλοιποι φοβισμένοι εφευγαν. Συνόδευα στην εκδήλωση την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. κ. Ρενα Χόπλαρου. Προσπαθήσαμε να μπούμε, άλλα μας προπηλάκισαν και μας εσπρωξαν. Πήγα να ζητήσω τη βοήθεια της αστυνομίας, άλλα οι αστυνομικοί ήταν μακριά (φοβόντουσαν να αντιπαρατεθουν με τους φουσκωτούς;). Τότε πήγα πίσω και, σπρώχνοντας και φωνάζοντας, καταφέραμε να μπούμε στην αίθουσα.


Τα επεισόδια έληξαν και οι Ελαμίτες διαλυθηκαν μόνο μετά από επεμβαση την ΜΜΑΔ που ήρθε από τη Λευκωσία, μετά από παρέμβαση καποιων από τους παριστάμενους.
Το συμπέρασμα μου είναι ότι εκτος των ανεγκέφαλων ακροδεξιών, πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και η ανικανότητα (απροθυμία;) της αστυνομίας να μας προστατεύσει.

*Ηλεκτρονικός, Μέλος της Πρωτοβουλίας «Λύση-Επανένωση-Ειρήνη»

Φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Βίντεο με τον πυρσό μέσα στην αίθουσα.

About protovouliacypruseu

Η Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών που συνέταξαν και υπέγραψαν το αρχικό κείμενο-έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις επιδείξουν υπευθυνότητα και ορθολογισμό στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Στη δραματική περίοδο που διανύουμε, με την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη δυσχέρανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης και επικράτησης επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων, όπως η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εθνικολαϊκισμός, η γενικευμένη ανομία, η άνοδος της γοητείας που ασκούν αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε παθητικά τη διαμόρφωση της τύχης μας και όλων όσων αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υπάρχει κοινωνική ανάγκη για έναν λόγο στη δική μας κατεύθυνση. Στο παρόν στάδιο, σκοπεύουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία με επίκαιρες παρεμβάσεις στον Τύπο, με την οργάνωση εκδηλώσεων με αξιόλογους προσκεκλημένους ομιλητές, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στη συγκυρία όμως αυτή μοιράζονται μερικές βασικές πεποιθήσεις και αποστροφές: ΝΑΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με βάση την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση των εναλλακτικών. Ως κριτήριο, το καλό του συνόλου πρέπει να υπερτερεί από το καλό των διαφορετικών ομάδων πίεσης. ΟΧΙ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο του πολιτικού κόστους σε σχέση με ειδικές ομάδες ψηφοφόρων ή υπό το κράτος «πατριωτικού» συναισθηματισμού. ΝΑΙ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την προσοδοφόρα αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων. ΟΧΙ στην πολλαπλή καθυστέρηση που συνεπάγεται η κυριαρχία του παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που στη δική μας πλευρά βλέπει μόνο δίκαια και στην άλλη μόνο συμφέροντα. Αρκετά με τη γενιά των πολιτικών, και γενικότερα των opinion leaders (δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ιερέων), που έχτισαν την καριέρα και τη λαοφιλία τους πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. ΝΑΙ σε μια Κύπρο εντός της Ε.Ε., και του κοινού νομίσματος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς. Με πλήρη και κριτική συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες, προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης του θεσμού και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ΟΧΙ σε μια Κύπρο απομονωμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπου θα κυριαρχούν τα συντηρητικότερα κομμάτια των τοπικών ελίτ, βασιζόμενα σ τη γενικευμένη ανέχεια, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αντιδυτικισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ» προτίθεται να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να γίνουν ενεργά της μέλη.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε